August 22, 2013

TARTA NA LATO - POMIDORY I MUSZTARDA

Tarty na gotowym cieście, kruchym i francuskim, goszczą często na letnim stole wakacyjnym we Francji. Ta ma wszystko co lubię najbardziej: pomidory i musztardę Dijon. Oryginalnie tę tartę przygotowuje się na tzw. "pâte brisée" czyli na kruchym cieście. Moi francuscy przyjaciele, robią ją często na cieście francuskim.

TARTA Z POMIDORAMI I MUSZTARDĄ

•  opakowanie kruchego ciasta (lub ciasto kruche wg własnego przepisu) ok 200 g
• 5-6 dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych, aby miały jak najmniej soku)
• musztarda Dijon
• sól 
• 2 łyżki oliwy
• łyżka stołowa ziół prowansalskich

– nagrzać piekarnik do 200 stopni
– ciasto wyłożyć na okrąglą blachę z papierem do pieczenia i nakłuć widelcem*
– podpiec lekko ciasto przez ok. 10-15 minut
– pomidory pokroić w plastry
– podpieczone ciasto posmarować musztardą tak, aby przykryła ona całą powierzchnię ciasta
– ułożyć pomidory w dwóch wartwach tak aby na siebie nachodziły
– posypać ziołami prowansalskimi
– piec ok 20 minut w temperaturze 200 stopni
– podawać lekko ostudzoną

* moje znajome Francuzki nie pieką wstępnie ciasta francuskiego i wykładają pomidory na surowe ciasto. 

Gdy przy stole jest przewaga mężczyzn, posypujemy tartę "lardons" czyli małymi kostkami wędzonego boczku.  
Prowansję już pożegnałam, ale wspomnienia zostały.
Copyright Margotka • ILLUCUCINA


2 comments:

mopswkuchni said...

Bardzo jestem ciekawa smaku tej tarty. Wygląda obłędnie. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

ozzie said...

Wszystko co pomidorowe pochłaniam z apetytem:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts