November 3, 2009
MÓJ PIERWSZY CHLEB
Przepisy, zalecenia, cierpliwość, czekanie... To trudne słowa dla tygrysa-strzelca.
Ale upiekłam mój pierwszy chleb, zachęcona rezultatem pierwszego ciasta, które udało mi się z przepisu dzień wcześniej i po telefonie Liski (23:00):
– Masz mąkę żytnią?
– Mam.
– To wrzuć do garnka 20 dag zakwasu, 300g mąki żytniej, 300g wody i zamieszaj, odstaw na noc.
– To ja mam upiec chleb?
– Tak, jutro Ci powiem co dalej.
– Ale mój zakwas jest w lodówce...
– Jesteś profesjonalistką, więc będzie dobrze. :)
No i zamieszałam. Chleb żytni na zakwasie. Na początek dodałam 10g drożdży, które przed zmieszaniem zaczynu z resztą mąki pokruszyłam na dnie garnka i posypałam łyżeczką cukru, żeby się rozpusciły. Dalej jak w przepisie. Podobno sekret chrupiącej skórki to foremka z wodą wstawiona na początku na dół piekarnika.
A wieczór później jadłam już kanapkę na moim pierwszym chlebie żytnim na zakwasie...
Subscribe to:
Posts (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...