March 3, 2010

CHLEB Z TAJSKA BAZYLIĄ

CHLEB Z TAJSKĄ BAZYLIĄ

250g mąki pszennej chlebowej
150g mąki pszennej razowej
250 g wody
1,5 łyżeczki soli moskiej (grubej)
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki pudru z suszonych pomidorów (kupiłam mały słoiczek we Francji w sklepie O&Co.)
duża garść tajskiej bazylii (zawsze kupowałam ją w sklepie orientalnym w Galerii Mokotów ale ostatnio jakość świeżych ziół spadła a cena wciąż rośnie; za to w Berlinie...)

Drożdże pokruszyłam i utarłam z cukrem, dodałam mąkę, wodę, sól, puder pomidorowy i na końcu bazylię. Jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy bardziej obficie mąką przy formowaniu bochenka.
Wyłożyć do wyrośnięcia na ok. 7 h (pewnie im dłużej tym lepiej).

Piekłam metodą garnkową, opisaną np. tutaj.

Dobrze pasuje do orientalnych smarowideł, np. humusu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts