CHLEB Z TAJSKĄ BAZYLIĄ
250g mąki pszennej chlebowej
150g mąki pszennej razowej
250 g wody
1,5 łyżeczki soli moskiej (grubej)
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki pudru z suszonych pomidorów (kupiłam mały słoiczek we Francji w sklepie O&Co.)
duża garść tajskiej bazylii (zawsze kupowałam ją w sklepie orientalnym w Galerii Mokotów ale ostatnio jakość świeżych ziół spadła a cena wciąż rośnie; za to w Berlinie...)
Drożdże pokruszyłam i utarłam z cukrem, dodałam mąkę, wodę, sól, puder pomidorowy i na końcu bazylię. Jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy bardziej obficie mąką przy formowaniu bochenka.
Wyłożyć do wyrośnięcia na ok. 7 h (pewnie im dłużej tym lepiej).
Piekłam metodą garnkową, opisaną np. tutaj.
Dobrze pasuje do orientalnych smarowideł, np. humusu :)
March 3, 2010
Subscribe to:
Posts (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...