March 15, 2012

CHLEB NA ZAKWASIE Z FIGAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

© 2012 Margotka • ILLUCUCINA
Za każdym razem myślę, że to ten jedyny, najlepszy, ostatni, a potem przychodzi kolejny i zajmuje jego miejsce... Ten jest dziś moim ulubieńcem. Zabiegałam o niego bardzo długo i nareszcie dał się wykorzystać. A jutro może inny go zastąpi. Nawet jeśli, będę do niego wracać nie raz i nie dwa... Zupełnie nie mam oporu, żeby się nim dzielić :)
 
CHLEB NA ZAKWASIE Z FIGAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
"dla Królewny i I"
(przepis własny)
zaczyn:
• 100 g mąki żytniej (każdej, która nie jest razową)
• 100 g wody
• 50 g zakwasu żytniego

chleb:
• 350 g mąki żytniej (każdej, która nie jest razową)
• 170 g mąki special pizza Napoli 00*
• 150 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej)**
• 16-18 g soli (używam morskiej i gruboziarnistej)
• 30 g miodu (1 łyżka)
• 100 g jogurtu naturalnego
• 450 ciepławej wody
•  garść orzechów włoskich
• 5-7 suszonych fig
* kupuję w Auchan, niestety nie mam pojęcia jakie są proporcje między mąką żytnią a pszenną w tej mieszance, ale jeśli ktoś wie, poproszę
** od kiedy mąka pizza Napoli 00 zniknęła ze sklepów, zastępuję ją zwykłą mąką pszenną (czyli w sumie 320 g mąki pszennej na jeden chleb)
© 2012 Margotka • ILLUCUCINA
– składniki zaczynu wymieszałam, przykryłam folią i odstawiłam na kilka godzin w ciepłe miejsce (będzie gotowy jak zacznie bąbelkować i napęcznieje)
– po fermentacji wymieszać zaczyn z resztą składników (pokrojone figi i orzechy  dodaję na samym końcu)
– odstawić na godzinę
– ciasto będzie się trochę kleić, trzeba łopatką uformować okrągły bochenek, obsypać obficie mąką, i uformować dalej szybkimi okrężnymi ruchami w koszyku lub w misce
– chleb przełożyć na papier do pieczenia w misce o podobnej średnicy do garnka w którym będzie pieczony, przykryć miskę talerzem lub grubą szmatką
– odstawićchleb na całą noc (latem rośnie szybciej!)
garnek żeliwny nagrzać w piekarniku (230 stopni – ok. 30 minut)
bardzo ostrożnie przełożyć chleb w papierze do garnka i naciąć brzytwą w dużą kratę
 
© 2012 Margotka • ILLUCUCINA
– przykryć i zostawić na 10 minut
– piec 50 minut z przykrywką (230 stopni góra – dól) i 10 minut bez na 210 stopni
– chleb po wyjęciu z garnka studzić na kratce (wcześniej zdjąć papier)

Dla początkujących bez wprawy w chlebach zakwasowych bez drożdży można dodać łyżeczkę suszonych drożdży (będzie rósł szybciej), choć nie znam nikogo, komu temu ten chleb nie wyszedł, nawet jeśli był to pierwszy raz. 

© 2012 Margotka • ILLUCUCINA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts