March 20, 2012

JAK ZROBIĆ CYTRYNOWEGO ZAKALCA?

© 2012 Margotka • ILLUCUCINA
Kolega, który popadł w moje lody cytrynowe stał się dla mnie wyzwaniem deserowym. Tak pewnie poczułam się w temacie, że wymyśliłam mu ciasto, które miało być bardziej cytrynowe od cytryny...  Powstał modelowy zakalec... rewelacyjny w smaku... ale konsystencja pozostaje nadal wyzwaniem. Przepisu nie polecam, ale notuję by podjąć temat raz jeszcze. Czyli coming soon on the screen near you... ;)

CYTRYNOWY ZAKALEC DO POPRAWKI
(porażka własna)

• 60g miękkiego masła
• 100 g cukru trzcinowego 
• 220 g mąki pszennej
• 1 mały kisiel cytrynowy (opakowanie 30 g)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 całe jaja
• parę kropel olejku cytrynowego
• sok z 1 cytryny (50 ml)
• 250 g jogurtu naturalnego

– masło utarłam z cukrem i jajkami
– dodałam skórkę
– suche składniki wymieszałam z misce i dodałam do mokrych razem z jogurtem i sokiem z cytryny
– wszystko ukręciłam mikserem na najniższych obrotach
– przełożyłam do klasycznej keksówki
– piekłam godzinę na termoobiegu w 170 stopniach

A już jutro 9 godzin treningu z aparatem wokół talerzy czyli warsztaty fotograficzne dla blogerów kulinarnych. Są ostatnie dwa miejsca, choć nie wiem czy ktoś zdecyduje się na nie przed północą :) Kolejne 19 maja. Relacja wkrótce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts