© 2012 Margotka • ILLUCUCINA |
CYTRYNOWY ZAKALEC DO POPRAWKI
(porażka własna)
• 60g miękkiego masła
• 100 g cukru trzcinowego
• 220 g mąki pszennej
• 1 mały kisiel cytrynowy (opakowanie 30 g)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 całe jaja
• parę kropel olejku cytrynowego
• sok z 1 cytryny (50 ml)
• 250 g jogurtu naturalnego
– masło utarłam z cukrem i jajkami
– dodałam skórkę
– suche składniki wymieszałam z misce i dodałam do mokrych razem z jogurtem i sokiem z cytryny
– wszystko ukręciłam mikserem na najniższych obrotach
– przełożyłam do klasycznej keksówki
– piekłam godzinę na termoobiegu w 170 stopniach
A już jutro 9 godzin treningu z aparatem wokół talerzy czyli warsztaty fotograficzne dla blogerów kulinarnych. Są ostatnie dwa miejsca, choć nie wiem czy ktoś zdecyduje się na nie przed północą :) Kolejne 19 maja. Relacja wkrótce.