June 27, 2012

MIELONE RAZ... PO WIOSENNYM LIFTINGU



Nie ma dania, może poza leniwymi, którego nie chciałabym przerobić na swój smak... Mielone są  idealnym materiałem na kuchenne, boję się powiedzieć, rewolucje... Danie z serii mało fotogenicznych, ale smak bardzo świeży.

MIELONE WOŁOWE ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI W PANIERCE Z NERKOWCÓW
(przepis bardzo własny)

• 500 g  mielonej wołowiny*
• garść świeżej kolendry
• łyżeczka świeżego tymianku
• pół garści świeżej mięty
• garść bazylii cytrynowej 
• 1 pomidor 
• 2 jajka
• 2 ząbki czosnku
• sól (najlepiej morska z młynka)
• pieprz cytrynowy w małej ilości (opcjonalnie)

– zioła posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora pokroić w drobną kostkę
– mięso dobrze wymieszać z jajkami, ziołami, pomidorami, solą i pieprzem
– idealnie jeśli można je odstawić na noc do lodówki **
* Kupiłam zwykłą mieloną wołowinę z Lidla, żeby nie była za chuda i sucha. Wyszło zaskakująco nieźle.
 ** Połowę kotletów zrobiłam 15 minut po wymieszaniu, ale zdecydowanie lepsze były te z mięsa marynowanego w ziołach przez noc czyli viva slow food... 

PANIERKA

• 150 g nerkowców (mogą być solone)
• 1 jajko
• 2 łyżki mleka

– nerkowce utrzeć w malakserze jak najdrobniej
– jeśli orzechy były niesolone dorzucić odrobinę soli (3 "przekręty" młynka z solą morską)
– jajko rozbełtać z mlekiem
– uformować kotlety mielone
– obtoczyć w jajku z mlekiem i potem dokładnie w zmielonych nerkowcach
– ponieważ mięso miało w sobie tłuszcz smażyłam je na patelni bez tłuszczu – grozi lekkim spieczeniem panierki, więc dla nieliczących kalorii można smażyć na oleju z pestek winogron

Podawać z czymś świeżym np. ogórkami w jogurcie z miętą i koperkiem. Ponieważ mój warzywnik ma nadprodukcję rukoli i sałaty, podałam z sałatą z pomidorem i winegretem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts