June 27, 2012
MIELONE RAZ... PO WIOSENNYM LIFTINGU
Nie ma dania, może poza leniwymi, którego nie chciałabym przerobić na swój smak... Mielone są idealnym materiałem na kuchenne, boję się powiedzieć, rewolucje... Danie z serii mało fotogenicznych, ale smak bardzo świeży.
MIELONE WOŁOWE ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI W PANIERCE Z NERKOWCÓW
(przepis bardzo własny)
• 500 g mielonej wołowiny*
• garść świeżej kolendry
• łyżeczka świeżego tymianku
• pół garści świeżej mięty
• garść bazylii cytrynowej
• 1 pomidor
• 2 jajka
• 2 ząbki czosnku
• sól (najlepiej morska z młynka)
• pieprz cytrynowy w małej ilości (opcjonalnie)
– zioła posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora pokroić w drobną kostkę
– mięso dobrze wymieszać z jajkami, ziołami, pomidorami, solą i pieprzem
– idealnie jeśli można je odstawić na noc do lodówki **
* Kupiłam zwykłą mieloną wołowinę z Lidla, żeby nie była za chuda i sucha. Wyszło zaskakująco nieźle.
** Połowę kotletów zrobiłam 15 minut po wymieszaniu, ale zdecydowanie lepsze były te z mięsa marynowanego w ziołach przez noc czyli viva slow food...
PANIERKA
• 150 g nerkowców (mogą być solone)
• 1 jajko
• 2 łyżki mleka
– nerkowce utrzeć w malakserze jak najdrobniej
– jeśli orzechy były niesolone dorzucić odrobinę soli (3 "przekręty" młynka z solą morską)
– jajko rozbełtać z mlekiem
– uformować kotlety mielone
– obtoczyć w jajku z mlekiem i potem dokładnie w zmielonych nerkowcach
– ponieważ mięso miało w sobie tłuszcz smażyłam je na patelni bez tłuszczu – grozi lekkim spieczeniem panierki, więc dla nieliczących kalorii można smażyć na oleju z pestek winogron
Podawać z czymś świeżym np. ogórkami w jogurcie z miętą i koperkiem. Ponieważ mój warzywnik ma nadprodukcję rukoli i sałaty, podałam z sałatą z pomidorem i winegretem.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
3 comments:
o rety! takie mielone to rewelacja! smak lata... i kto mi powie, że mielone muszą być nudne? udowodniłaś, że nie!
Piękne, smakowite. Podoba mi się taka wersja mielonych. My bardzo lubimy mielone, robię w różnych wersjach.
Pozdrowienia:)
Mielony całkiem twarzowy. Ale garnisz niewątpliwie zadaje mu szyku ;)
Post a Comment