June 29, 2012

QUINOA Z FENKUŁEM I CYTRYNĄ NA LETNIE UPAŁY

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
Quinoa "złoto Inków", czyli komosa ryżowa jest jednym z najciekawszych ziaren jakie znam. Ni to kasza, ni to ryż. Może zastąpić jedno i drugie jako dodatek do dań. Jest niezwykle zdrowa; zawiera kompletne białko, nie ma glutenu, jest źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Ja pierwszy raz jadłam ją we Francji, gdzie jest teraz "w modzie", ale nie na ciepło, lecz jako baza sałatek. Wymyśliłam ją już na trzy sposoby na gorące lato – bardzo orzeźwiająca, zdrowa i zawsze to jakaś odmiana dla polskich kasz. Najłatwiej kupić ją w sklepach eko.

Dzisiaj podaję przepis na jej najświeższą wersję czyli na nadchodzące dni +30 C...


SAŁATKA Z QUINOA Z FENKUŁEM, RZODKIEWKĄ, POMIDOREM I CYTRYNĄ
(przepis własny)

• 250 g ziaren quinoa
• 150 g bulwy fenkuła
• 2 aromatyczne pomidory lub 2 garści pomidorków koktajlowych 
• 3 duże łyżki oliwy cytrynowej*
• 5 większych rzodkiewek
• sól morska 
• sok z jednej dużej cytryny
• garść bazylii cytrynowej

– ziarna komosy ryżowej opłukać w zimnej wodzie na sitku
– zalać w garnku prawie podwójną objętością zimnej wody i zagotować
–  gotować aż będzie miękka i sypka 
– fenkuła, pomidory i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę
– zalać sokiem z cytryny, oliwą, posolić i dodać bazylię cytrynową
– odstawić do lodówki na czas gotowania quinoa 
– wymieszać z komosą, lekko schłodzić (ja czasem jem ciepławą i też uwielbiam)


* zetrzeć skórkę z cytryny i zalać 200 ml oliwy lub oleju z pestek winogron, odstawić na 2-7 dni, odcedzić i dodawać do czego się da ;) np. do sałatki z surowych buraków

Danie nadaje się świetnie do tzw. verrines.

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA

1 comment:

Anka - Weganka said...

Fajna, wygląda na ożywczą :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts