Copyright • Margotka • ILLUCUCINA |
Dzisiaj podaję przepis na jej najświeższą wersję czyli na nadchodzące dni +30 C...
SAŁATKA Z QUINOA Z FENKUŁEM, RZODKIEWKĄ, POMIDOREM I CYTRYNĄ
(przepis własny)
• 250 g ziaren quinoa
• 150 g bulwy fenkuła
• 2 aromatyczne pomidory lub 2 garści pomidorków koktajlowych
• 3 duże łyżki oliwy cytrynowej*
• 5 większych rzodkiewek
• sól morska
• sok z jednej dużej cytryny
• garść bazylii cytrynowej
– ziarna komosy ryżowej opłukać w zimnej wodzie na sitku
– zalać w garnku prawie podwójną objętością zimnej wody i zagotować
– gotować aż będzie miękka i sypka
– fenkuła, pomidory i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę
– zalać sokiem z cytryny, oliwą, posolić i dodać bazylię cytrynową
– odstawić do lodówki na czas gotowania quinoa
– wymieszać z komosą, lekko schłodzić (ja czasem jem ciepławą i też uwielbiam)
* zetrzeć skórkę z cytryny i zalać 200 ml oliwy lub oleju z pestek winogron, odstawić na 2-7 dni, odcedzić i dodawać do czego się da ;) np. do sałatki z surowych buraków
Danie nadaje się świetnie do tzw. verrines.
Copyright • Margotka • ILLUCUCINA |
1 comment:
Fajna, wygląda na ożywczą :)
Post a Comment