Kiedy naród oszalał po raz kolejny i postanowił zablokować parkingi w centrach handlowych, wykupić całą populację karpia i zrobić zapasy jak na wojnę, w dodatku z zamiarem zjedzenia ich w trzy dni... myślę jakie zrobić ciasto, skoro ma być tylko jedno...
W tych niesprzyjających okolicznościach przyrody, po 50 godzinach ulewy i wichury, postanawiam zjeść ciastko i mieć ciastko. W końcu w Wigilię wszystko jest możliwe... "same zmyślają się historie, sam się rozgryza orzech." Dom sam się przystroił, dzięki czarodziejskiej różczce dobrych sąsiadów.
Ciasto powstało z miłości do sernika i trochę z lenistwa (stąd gotowa masa makowa).
Choinkę zawsze można zrobić z rozmarynu, a w prezencie upiec chleb.
Ciepłych świąt z dużym dystansem nawet do największych tradycji!
SZYBKI MAKOSERNIK WIGILIJNY
(przepis własny)
SPÓD:
60 g zimnego masła
40 g cukru
100 mąki pszennej razowej
szczypta soli
2 łyżki zimnego mleka lub wody
– masło pokroić w kostkę i wrzucić do malaksera
– dodać wymieszane suche składniki
– zmiksować
– dodać wodę lub mleko
– zmiksować
– wyjąć z malaksera i dokończyć wyrabianie ręką
– uformować placek i włożyć w folii do zamrażarki na 10 minut
– rozwałkować (zawsze na papierze do pieczenia i na wierzchu z folią spożywczą żeby uniknąć przyklejania się ciasta)
– zdjąć folię i wyłożyć na papierze so pieczenia do formy (użyłam średniej kwadratowej)
– można dodatkowo zabezpieczyć formę folią aluminiową
– podpiec ok. 15-20 minut w 190 stopniach aż ciasto się lekko zarumieni
MASA MAKOWA:
• masa makowa (900g - 1 puszka)
• 2 całe jajka
• 50 ml rumu
– gotową masę makową odsączyć z nadmiaru syropu cukrowego
– dodać rum i ubite na puszystą masę jajka
– wyłożyć na podpieczone ciasto
MASA SERNIKOWA
• 500 g śmietankowego twarogu (mielonego)
• 3 całe jajka
• 20 g budyniu śmietankowego
• kandyzowana skórka z pomarańczy
• 50 ml śmietanki 30%
• 60 g cukru wanilinowego (mam do niego słabość, cukier waniliowy prawdziwy będzie konkurował z pomarańczą)
– do twarogu powoli wmiksować jajka i cukier
– dodać śmietankę i budyń
– miksować na niskich obrotach, tylko tyle żeby składniki się połączyły
– dodać skórkę pomarańczową
– wyłożyć na masę makową
Całość piec około godziny w 150 stopniach. Ciasto jest gotowe gdy masa wyraźnie się zetnie. Łatwo to poznać po tym, że lekko się uniesie. Niska temperatura powoduje, ze ciasto nie rośnie za bardzo i dzięki temu nie pęka.
December 24, 2014
Subscribe to:
Posts (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...