May 4, 2010

CRUMBLE JABŁKOWO-ŻURAWINOWY

To było coś: chata łemków bez prądu z kuchnią opalaną drewnem, , 30 hektarów ziemii, świetne towarzystwo, rozmowy przy świecach...

-"No to co na deser?"
... szybki kurs do miejscowego baraku 24h... 

CRUMBLE Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

1,5 - 2 kg jabłek (najlepsze są szare renety, na pewno nie mogą być zbyt soczyste)
125g masła
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
100g żurawiny suszonej
dodatkowo łyżka cukru, łyżeczka cynamonu i masło do wysmarowania formy

• masło, cynamon, cukier i mąke zagnieść na kruszonkę (powinna się lekko kleić)
• jabłka obrać i pokroić w kostkę
• formę (dużą prostokątną) nasmarować masłem posypać lekko cukrem i cynamonem
• wyłożyć na nią jabłka
• posypać żurawiną
• posypać kruszonką i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (pieczenie w piecu chlebowym opalanym drewnem było ryzykowne)
• piec aż kruszonka ładnie się zarumieni (jabłka powinny być lekko miękkie, jeśli kruszonka jest rumiana i chrupiąca a jabłka nadal surowe, najlepiej zostawić crumble w piekarniku po wyłączeniu grzałki)

Zdjęcia po upieczeniu nie ma... crumble został potajemnie zjedzony pod moją nieobecność... nie było cienia skruchy...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts