January 13, 2012

CHLEB BANANOWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Chleb bananowy, jest chyba jednym z bardziej chodliwych tematów na blogach kulinarnych. Przeczytałam sporo przepisów i skończyło się jak zawsze: własna wersja, bo albo za dużo cukru, jajek czy masła albo czegoś mi brakuje do smaku idealnego. Mój chleb jest trochę razowy, trochę pomarańczowy, ma mało cukru, mało masła, mało jajek... :) Ma niestety proszek do pieczenia, ale wymyśliłam już wersję drożdżową, którą zamieściłam wcześniej na blogu.

CHLEB BANANOWY
przepis własny

3-4 bardzo dojrzałych bananów (ok. 280 g ważonych po obraniu)*
70 g cukru trzcinowego
1 jajko
75 g miękkiego masła
100 g mąki tortowej
70 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 5 g)
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
szczypta soli
garść orzechów włoskich
70 g skórki pomarańczowej

• masło ucieram z cukrem i jajkiem
• dodaję rozgniecione widelcem banany i mieszam mikserem
• mąkę, proszek do pieczenia, sól i imbir mieszam w osobnej misce i dodaję do masy bananowej
• dodaję orzechy i skórkę
• wykładam do keksówki nasmarowanej masłem i wysypanej otrębami
• piekę ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni


* 4 banany dają intensywniejszy smak, ale jest ryzyko zakalca. Smakowo wolę 4 banany, ale 280 g gwarantuje brak zakalca i bardziej chlebową konsystencję.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts