October 3, 2017

TARTA ŚLIWKOWA NA TWAROGOWYM KRUCHYM CIEŚCIE

© Margotka • Illucucina
We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszystkich gości z Polski. Bez tych dwóch składników tej tarty nie będzie i nie da się ich niczym zastąpić. Kruchy spód tej tarty jest z przepisu na rugelach: żydowskie ciasteczka z rodzynkami i orzechami włoskimi (mój absolutny numer jeden wśród suchych słodyczy). Dodałam tylko więcej cukru.

TARTA ŚLIWKOWA NA TWAROGOWYM KRUCHYM CIEŚCIE

120g twarogu śmietankowego 
120g miękkiego masła
130g mąki pszennej
szczypta soli

80 g cukru trzcinowego

• twaróg utarłam z masłem, solą i cukrem
• dodałam mąkę
• włożyłam na pół godziny do lodówki
• ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia
• podpiekłam 15-20 minut w piekarniku 190 stopni (aż ciasto się zarumieniło)
• na podpieczone ciasto ułożyłam śliwki i posypałam brązowym cukrem
• piekłam ok. 25 minut (na wyczucie ;)

© Margotka • Illucucina
 Jeśli zostanie ciasta, można zrobić małe ciasteczka ze śliwką.

© Margotka • Illucucina
A kiedy zabraknie śliwek, zawsze można zrobić rugelach...

1 comment:

Wiewióra said...

o tak! jesień smakuje śliwkami (i dynią, przynajmniej u mnie), cudna ta tarta! pożeram ją wzrokiem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts