Rzadko udaje mi się odwiedzać moje rodzinne miasto, ale wracam do niego jak do sanatorium. Lubię to, że do tylu lasów i jezior można dojechać komunikacją miejską, lubię plątaninę ulic zbiegających się w siatce placów, stare kamienice - niestety bardzo zniszczone i tak blisko do morza. Każdy przyjazd do domu - to odkrycie nowego miejsca: herbaciarnia Fanaberia na ul. Bogusława, karczma przy Lasku Arkońskim, Cafe 22 (na 22 piętrze, skąd widać całe miasto)...
Są też rzeczy stałe: zupa pomidorowa Mamy jest wciąż tak samo dobra.
Tym razem dzięki rodzicom odkryłam wspaniała prostą piekarnię, gdzie chleb jest tylko rano. Prawdziwy żytni i pszenno-żytni za zakwasie. Bez fanaberii i szaleństw, ale wspaniały i prawdziwy. Piekarnia wygląda tak jak te, które odwiedzałam jako dziecko. I oby tak trwała.
PIekarnia
Jan i Andrzej Reczyńscy:
ul. Rayskiego 17, 70-442 Szczecin
Zdjęcia z jeziora Miedwie letnie ale na promocję regionu jest zawsze dobry czas.
January 24, 2010
Subscribe to:
Posts (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...