December 3, 2014

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Pierwsza podróż do anglojęzycznego kraju, pierwsze wakacje tak daleko i bez rodziców, cudowne dwa miesiące z przyjaciółką z dzieciństwa i kanadyjskie kalorie... Tam odkryłam chocolat chip cookies, amerykańską pizzę, frozen yoghurt i muffiny. Kosztowało mnie to kilka kilogramów w nadmiarze.

To było ponad 20 lat temu. Od tamtej pory wszystkie te rewelacje przestały mnie ekscytować. Wszystkie oprócz jednej... chocolate chip cookies. Wyłącznie w wersji "home made".

Ten przepis pochodzi z bloga White Plate. Jest niezwykle prosty i szybki. Moja wersja nie zawiera proszku do pieczenia i ma znacznie mniej cukru.

Kruche ciastka z czekoladą należy dobrze schować przed sobą i bliskimi. Inaczej znikną szybciej niż zrobicie drugą blachę.

CHOCOLATE CHIP COOKIES BEZ PROSZKU DO PIECZENIA

    • 180 g mąki pszennej
    • 90 g cukru trzcinowego (oryginalnie bylo 120g)
    • 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
    • 1 jajko
    • 100 g gorzkiej czekolady (70%) pokrojonej na małe kawałki


    - mąkę i cukier połączyć w misce
    - do drugiej miski włożyć masło i zacząć je miksować na małych obrotach
    - dodać jajko
    - cały czas miksując dodawać powoli mąkę z cukrem
    - kiedy masa będzie jednolita, dodać do niej czekoladę pokrojoną w małą kostkę
    - piekarnik nagrzać do 170 st C (termoobieg)
    - dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
    - przy użyciu maej łyżki do lodów formować z masy kulki

    - kulki układać na blasze, zachowując 4 cm odstępy
    - lekko spłaszczyć palcami tak aby powstały ciastka
    - piec 12 minut
    - wyjąć i ostudzić
    - początkowo ciastka będą bardzo miękkie, później lekko stwardnieją

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts