![]() |
Copyright • Margotka • ILLUCUCINA |
Proporcje są bardzo względne. Wszystko zależy, na który składnik mam większą ochotę danego dnia.
SAŁATKA Z QUINOA Z BOBEM NA PARZE
(przepis własny)
• 200 g ziaren quinoa
• 4 garści bobu
• 4 garści pomidorków koktajlowych
• 3 duże łyżki oliwy cytrynowej*
• 3 ogórki gruntowe
• sól morska**
• sok z jednej dużej cytryny i pół limonki
• garść świeżej kolendry
• kilka listków bazylii cytrynowej (jeśli mam)
• 10 listków mięty
• 1 mały ząbek czosnku
– bób gotować na parze 8-10 minut (musi być nadal ładnie zielony)
– trochę ostudzić i obrać
– pomidory pokroić na połówki, ogórka w kostkę
– warzywa wraz z bobem zalać sokiem z cytryny, oliwą, posolić i dodać posiekane zioła i wyciśnięty czosnek
– odstawić do lodówki na czas gotowania quinoa
– ziarna komosy ryżowej opłukać w zimnej wodzie na sitku
– zalać w garnku prawie podwójną objętością zimnej wody i zagotować
– gotować aż będzie miękka i sypka
– wymieszać zmacerowane warzywa z lekko schłodzoną komosą (ja czasem jem ciepławą i chyba nawet wolę)
* zetrzeć skórkę z cytryny i zalać 200 ml oliwy lub oleju z pestek winogron, odstawić na 2-7 dni, odcedzić
** zawsze z młynka, tyle żeby zrównoważyć kwas cytryny i limonki