Cukinię i młodą cebulkę udusiłam, dodałam bulion warzywny (nie z kostki), zioła (tymianek, miętę i kolendrę), ząbek czosnku, pudełko serka koziego (użyłam tym razem polskiego, ale niestety nie miał tak dobrego smaku jak te francuskie), 50 gramów serka typu feta Mlekovity (najchudszego). To wszystko zmiksowałam, podgrzałam i na końcu dodałam całe kwiaty cukinii. Po 10 minutach zupa była gotowa.
Zupę przystroiłam podsmażoną cukinią i miętą.

Kwiaty cukinii w całości były niewygodne, więc można je pokroić. Z ziół na pewno polecam jeszcze pietruszkę i dużo koperku. Można dodać kilka ziaren kminku indyjskiego i zmiksować je na początku z resztą składników zupy.
Tę zupę można oczywiście robić bez kwiatów, a ser kozi zastąpić 100g serka typu feta Mlekovity .