Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i ziemniaki. Choć te produkty wydają się mało inspirujące od lat wierzę, że można z nich przygotować potrawy bardzo oryginalne i różnorodne (np. curry z pieczonych polskich warzyw). Pietruszkę doceniam dopiero po wielu podróżach, gdzie okazała się warzywem luksusowym i trudnym do zdobycia. Kiedy jestem w Polsce, kupuje jej dużo i wykorzystuje prawie w każdym daniu. Najlepiej smakuje mi w pure z ziemniakami albo w formie pieczonej w piekarniku. Tym razem w roli głównej i lekkiej.
ZUPA Z PIECZONEJ PIETRUSZKI
(przepis własny)
- 3 korzenie pietruszki
- 2 cebule
- 3-4 ząbków czosnku (nieobranych)
- 4 średnie ziemniaki (żółte sałatkowe)
- oliwa
- gruba sól morska
- litr domowego rosołu (może być warzywny)
- szczypta gałki muszkatołowej
OLIWA ZIOŁOWA:
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka kolendry (opcjonalnie)
- 1 cebula i ząbek czosnku pozostałe z pieczenia
- oliwa
- sól
• cebule i pietruszkę kroimy na pół (wzdłuż) i układamy na blasze z papierem do pieczenia
• dokładamy czosnek i obrane ziemniaki podzielone na 4 części
• skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą
• pieczemy w piekarniku na 180-190 stopniach, aż ziemniaki będą miękkie
• odkładamy dwie połówki cebuli i 1 ząbek czosnku
• miksujemy rozdrabniaczem rosół z pozostałymi upieczonymi warzywami (zdejmujemy pierwsza skórkę z cebuli i obieramy czosnek)
• doprawiamy gałką muszkatołową i solą jeśli trzeba
Podajemy z oliwą zmiksowaną z natką pietruszki, kolendry, pieczoną cebulą, czosnkiem i solą.
Byle do wiosny...
March 5, 2015
Subscribe to:
Posts (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...