March 29, 2012

SAŁATKA RUKOLA BURAK FETA I KIEŁKI

... czyli jak przetrwać końcówkę zimy w ładnych kolorach.
© 2012 Margotka • ILLUCUCINA
Jedyne warzywa, które w miarę przetrwały zimę to buraki i ziemniaki. Nawet marchew wygląda nie za dobrze.  Bardzo już tęsknie za sałatkami, nowalijkami, surówką z młodej kapusty z koperkiem i ziołami. W oczekiwaniu na wiosnę jem energetyczną sałatę, którą wymyśliłam dla uczestników ostatnich warsztatów z edycji zdjęć do publikacji online. Poszatkowałam kilka buraków i jem co drugi dzień. Surowe buraki są najdrowsze, szczególnie dla anemików. Najlepsze SPA dla naszej krwi ;) Na szczęście rukola jest znośna. Kiełki też łatwo dostać.

SAŁATKA Z RUKOLI, SUROWYCH BURAKÓW, FETY I KIEŁKÓW Z FIGOWYM VINEGRETEM
(przepis własny)

• 4 garści rukoli
• 1 garść surowych buraków utartych jak na zdjęciu – na tarce (wąskie paski ale nie na ciapę:)
• ok. 100 g fety lub sera bałkańskiego
• kiełki mieszane (świetne są te ostre)

sos:
• łyżka octu figowego*
• łyżeczka dobrej musztardy dijon
• 3-4 łyżek oliwy cytrynowej**

– sos robię na dnie dużej miski
– wrzucam rukole, na to buraki, potem pokruszoną fetę  i kiełki
– sałatę mieszam minutę przed podaniem

* daję ocet z pulpą figową kupiony w Prowansji. Jeśli nie mam daję figowe balsamico, albo ocet winny lub jabłkowy z łyżeczką konfitury figowej
** startą skórkę z cytryny (uważać na białe cząstki, które są gorzkie) i zalewam oliwą – odstawiam na tydzień i zlewam do butelki. Jest boska do wszystkiego.

Byle do wiosny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts