June 12, 2014

SEZON NA SZPARAGI - BOCZEK, PARMEZAN, OLIWA CYTRYNOWA

Po zbyt licznych podróżach i przed kolejną, której trudno było się oprzeć, czas mam tylko na proste potrawy. Szparagi na parze pokropione oliwą cytrynową z "zapałkami" wędzonego boczku i płatkami parmezanu. Do tego taras, słońce i białe wino.

Boczek (jak najchudszy, wędzony, w formie tzw. zapałek) wytopić na patelni, lekko odsączyć z tluszczu papierowym ręcznikiem.
Szparagi umyć, odłamać końcówki na wyczucie i ugotować na parze al dente. 
Ułożyć je na talerzu, polać odrobiną oliwy cytrynowej, posypać boczkiem i parmezanem. Gotowe.

Dla miłośników szparagów z nadmiarem czasu polecam przepisy bardziej skomplikowane z sezonów mniej wyjazdowych:

SZPARAGI Z JAPOŃSKIM ZIELONYM MAKARONEM

RISOTTO SZPARAGOWE Z KOZIM SEREM I ESTRAGONOWO-CYTRYNOWYM SOSEM

TARTA Z KOZIM SEREM I SZPARAGAMI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts