Po zbyt licznych podróżach i przed kolejną, której trudno było się oprzeć, czas mam tylko na proste potrawy. Szparagi na parze pokropione oliwą cytrynową z "zapałkami" wędzonego boczku i płatkami parmezanu. Do tego taras, słońce i białe wino.
Boczek (jak najchudszy, wędzony, w formie tzw. zapałek) wytopić na patelni, lekko odsączyć z tluszczu papierowym ręcznikiem.
Szparagi umyć, odłamać końcówki na wyczucie i ugotować na parze al dente.
Ułożyć je na talerzu, polać odrobiną oliwy cytrynowej, posypać boczkiem i parmezanem. Gotowe.
Dla miłośników szparagów z nadmiarem czasu polecam przepisy bardziej skomplikowane z sezonów mniej wyjazdowych:
SZPARAGI Z JAPOŃSKIM ZIELONYM MAKARONEM
RISOTTO SZPARAGOWE Z KOZIM SEREM I ESTRAGONOWO-CYTRYNOWYM SOSEM
TARTA Z KOZIM SEREM I SZPARAGAMI
June 12, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
No comments:
Post a Comment