December 13, 2011

CIASTO ORZECHOWO-PIERNIKOWE


Spontaniczna wizyta kolegi, który ląduje z Indii w południe. Nie mam pomarańczy na moje brownies, ale mam od roku zalegające mielone orzechy laskowe. W dodatku Newsweeka z przepisami Liski – niezły sposób na ich wykorzystanie. Ciasto, które zrobiłam prawie z przepisu, co mi się rzadko zdarza. Modyfikacje wynikały z braków produktowych, ale nie powinny wpłynąć znacząco na smak ani konsystencję. Nie wiem jednak skąd na zdjęciu ten bardzo ciemny czekoladowy kolor, bo mnie nawet po dodaniu czarnej czekolady nie wyszedł w połowie tak ciemny, ale może coś przeoczyłam. :)

CIASTO ORZECHOWO–PIERNIKOWE
 (przepis Liski z małymi modyfikacjami)

200 g zmielonych orzechów laskowych (użyłam 140 g i uzupełniłam 60 g mielonych migdałów)
180 g miękkiego masła
100 g cuku
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam dość kopiaste i dodałam jedną płaską łyżeczkę imbiru)
80 g mąki
1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g) posiekanej w kostkę (użyłam czarnej czekolady do pieczenia)
1 jabłko starte na drobnej tarce

użyłam masła do wysmarowania formy i otrębów owsianych

• piekarnik nagrzałam do 180 st. C (góra-dół)
• nie miałam formy okrągłej tak małej (22 cm) więc użyłam keksówki i dwóch małych keksówek
• utarłam mikserem masło z cukrem
• dodałam jajka po jednym i dalej ucierałam
• resztę suchych składników wymieszałam w misce i dodałam do masy
• na końcu jabłka i czekolada

Piekłam 45 minut.

Wszystkim smakowało. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts