March 25, 2012

CIASTO Z TAHINI I JABŁKAMI

Miły gość, sporo pracy, trochę lenistwa, kolacja na karku... Szybkie skanowanie internetu i efekt zupełnie inny niż wszystko co dotychczas piekłam. Podaję przepis na ciasto mocno zmodyfikowane, ale początkowo znalezione na Moje Wypieki. Tamto też było inspirowane przepisem z książki "Saved by Cake". W tym przypadku tytuł bardzo adekwatny:) Ciasto idealne dla tych, którzy nie jedzą cukrów zwykłych, mleka i masła. Smak specyficzny, na pewno przy kolejnej próbie zamienię połowę tahini masłem orzechowym, a sok jabłkowy zastąpię pomarańczowym. Jabłek użyłam z braku gruszek, ale na pewno te drugie będą bardziej aromatyczne.

CIASTO Z TAHINI, JABŁKAMI, DAKTYLAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

• 210 g pasty sezamowej tahini*
• 170 g miodu
• 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
• 240 g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru
• 100 g skórki pomarańczowej
• 6 miękkich daktylu pokrojonych w kostkę
• 1 niewielkie jabłko (150-200g) lub jedna gruszka, ale nie za miękka
• 250 ml soku jabłkowego
* tahini można kupić w Kuchniach Świata, lub sklepach orientalnych, szczególnie arabskich.

– pastę tahini wymieszałam łyżką z miodem
– składniki suche wymieszałam w jednej misce i dodałam do mokrych razem z sokiem
– wszystko wymieszałam łyżką
– na końcu dodałam jabłko pokrojone w kostkę, skórkę i daktyle
– wyłożyłam do klasycznej keksówki posmarowanej masłem i posypanej otrębami orkiszowymi, a resztę do 2 miniaturowych postokątnych foremek
– piekłam na termoobiegu w 160 stopniach przez 70 minut (czasem 60 może wystarczyć)

Ciasto się lekko rozpada, ale to ze względu na zmniejszoną ilość tłuszczu. Przyjemna konsystencja.

Wkrótce relacja z warsztatów fotograficznych dla blogerów kulinarnych. Oj działo się, działo...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts