Miły gość, sporo pracy, trochę lenistwa, kolacja na karku... Szybkie skanowanie internetu i efekt zupełnie inny niż wszystko co dotychczas piekłam. Podaję przepis na ciasto mocno zmodyfikowane, ale początkowo znalezione na Moje Wypieki. Tamto też było inspirowane przepisem z książki "Saved by Cake". W tym przypadku tytuł bardzo adekwatny:) Ciasto idealne dla tych, którzy nie jedzą cukrów zwykłych, mleka i masła. Smak specyficzny, na pewno przy kolejnej próbie zamienię połowę tahini masłem orzechowym, a sok jabłkowy zastąpię pomarańczowym. Jabłek użyłam z braku gruszek, ale na pewno te drugie będą bardziej aromatyczne.
CIASTO Z TAHINI, JABŁKAMI, DAKTYLAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
• 210 g pasty sezamowej tahini*
• 170 g miodu
• 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
• 240 g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru
• 100 g skórki pomarańczowej
• 6 miękkich daktylu pokrojonych w kostkę
• 1 niewielkie jabłko (150-200g) lub jedna gruszka, ale nie za miękka
• 250 ml soku jabłkowego
* tahini można kupić w Kuchniach Świata, lub sklepach orientalnych, szczególnie arabskich.
– pastę tahini wymieszałam łyżką z miodem
– składniki suche wymieszałam w jednej misce i dodałam do mokrych razem z sokiem
– wszystko wymieszałam łyżką
– na końcu dodałam jabłko pokrojone w kostkę, skórkę i daktyle
– wyłożyłam do klasycznej keksówki posmarowanej masłem i posypanej otrębami orkiszowymi, a resztę do 2 miniaturowych postokątnych foremek
– piekłam na termoobiegu w 160 stopniach przez 70 minut (czasem 60 może wystarczyć)
Ciasto się lekko rozpada, ale to ze względu na zmniejszoną ilość tłuszczu. Przyjemna konsystencja.
Wkrótce relacja z warsztatów fotograficznych dla blogerów kulinarnych. Oj działo się, działo...
March 25, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
1 comment:
Jakie smakowite to ciasto. Mniam:)
Post a Comment