Te na zdjęciu były na kolację. Poniżej moja wersja przepisu Liski (bez proszku do pieczenia).
PLACUSZKI SEROWE Z CYTRYNOWĄ NUTĄ
150 g twarogu śmietankowego
100 g serka waniliowego (używam tylko ROLMLECZ - najbardziej przypomina serek homogenizowany z dzieciństwa)
1 jajko
20 g cukru (1 łyżka)
skórka z całej dużej cytryny
60 g mąki
3 łyżki mleka (jeśli masa jest za gęsta żeby ją zmiksować - zależy od gęstości twarogu)
Wszystkie składniki zmiksowałam rozdrabniaczem na gładką masę.
Patelnie nasmarowałam olejem rośłinnym i łyżką nakładałam okrągłe porcje. Smażyłam na średnim grzaniu płyty. Kolejne porcje smażyłam zupełnie bez tłuszczu. Przekładam na drugą stronę kiedy się zarumienią. Podaję z malinami i borówkami.
Uzależniające z powodu cytrynowego smaku.