Pierwsza podróż do anglojęzycznego kraju, pierwsze wakacje tak daleko i bez rodziców, cudowne dwa miesiące z przyjaciółką z dzieciństwa i kanadyjskie kalorie... Tam odkryłam chocolat chip cookies, amerykańską pizzę, frozen yoghurt i muffiny. Kosztowało mnie to kilka kilogramów w nadmiarze.
To było ponad 20 lat temu. Od tamtej pory wszystkie te rewelacje przestały mnie ekscytować. Wszystkie oprócz jednej... chocolate chip cookies. Wyłącznie w wersji "home made".
Ten przepis pochodzi z bloga White Plate. Jest niezwykle prosty i szybki. Moja wersja nie zawiera proszku do pieczenia i ma znacznie mniej cukru.
Kruche ciastka z czekoladą należy dobrze schować przed sobą i bliskimi. Inaczej znikną szybciej niż zrobicie drugą blachę.
CHOCOLATE CHIP COOKIES BEZ PROSZKU DO PIECZENIA
• 180 g mąki pszennej
• 90 g cukru trzcinowego (oryginalnie bylo 120g)
• 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
• 1 jajko
• 100 g gorzkiej czekolady (70%) pokrojonej na małe kawałki
- mąkę i cukier połączyć w misce
- do drugiej miski włożyć masło i zacząć je miksować na małych obrotach
- dodać jajko
- cały czas miksując dodawać powoli mąkę z cukrem
- kiedy masa będzie jednolita, dodać do niej czekoladę pokrojoną w małą kostkę
- piekarnik nagrzać do 170 st C (termoobieg)
- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- przy użyciu maej łyżki do lodów formować z masy kulki
- kulki układać na blasze, zachowując 4 cm odstępy
- lekko spłaszczyć palcami tak aby powstały ciastka
- piec 12 minut
- wyjąć i ostudzić
- początkowo ciastka będą bardzo miękkie, później lekko stwardnieją
December 3, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
No comments:
Post a Comment