Dzisiaj zamiast obciachowych walentynek obchodzimy Nowy Rok... Tygrysa.
Hasło imprezy:
"Każdy przynosi to co tygryski lubią najbardziej"
Przystawka:
CIECIERZYCA czyli libańska wersja hummusu (humusu)
oryginalny przepis pochodzi z tej książki
poniżej moja wersja:
puszka ciecierzycy (225g odsączona i przepłukana wodą)
1/4 - 1/2 łyżeczki kminku
3-4 łyżki oliwy z oliwek (jak najlepszej)
1/2 z. czosnku (ostrożnie żeby nie zabić innych aromatów - najczęściej go w ogóle nie dodaję)
sok z 1 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
3-4 łyżki tahini
pęczek świeżej kolendry
1/4-1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
Całość zmiksowałam w malakserze. Najpierw dodaję mniejsze ilości składników (soli, tahini, kminku i oliwy), a w drugim miksowaniu dodaję więcej jeśli mi czegoś brakuje. Przed podaniem najlepiej spróbować czy nie potrzeba więcej soli lub cytryny. Podawać z dobrym chlebem i pomidorkami koktajlowymi.
WERSJA nr. 2
zamiast pęczka kolendry: pół pęczka kolendry i kilka liści dobrej mięty (takiej jak na mojito)
February 14, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
2 comments:
Humus z pomarańczą?
Tak,tak,tak!:-)
Fantastyczny! Wyszedł mi prawie tak dobry jak Twój. Jeszcze ze dwie próby z proporcjami i dogonię ideał ;)
Post a Comment