Danie główne na Rok Tygrysa:
BARSZCZ TAJSKI
czyli moja wariacja polsko-ukraińsko-tajska
Zupę tajską robię co najmniej raz w tygodniu. Tym razem zaszalałam. To już nie jest FUSION lecz CONFUSION...
2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka masła
1 cebula pokrojona w ćwierć talarki
2 marchewki pokrojone w drobne słupki
3 buraki j.w.
1 łyżeczka kminku
1/4-1/2 łyżeczki soli morskiej grubej
łyżeczka kopru włoskiego (używam przyprawy indyjskiej - fenel)
600 ml mleka kokosowego
2 litry wody
łyżka pasty TOM-KA (do kupienia w Kuchniach Świata lub Sea Food Poland)
łyżka żółtego curry
3 liście kaffir (limonki) - suszone lub świeże
1-2 trawy cyrtynowe (utłuczone przed gotowaniem)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki passaty
sok z limonki (do wyważenia smaków 0.5 - 1 limonki)
duuuużo świeżej kolendry
cebule i marchew duszę na oleju i maśle z solą, kminkiem i ziarnami kopru, potem dodaję buraki, duszę jeszcze kilka minut, dodaję pastę curry, pastę TOM-KA, wrzucam liście limonki, trawę cytrynowa i zalewam mlekiem kokosowym i wodą. Kiedy wszystko jest w miarę miękkie dorzucam koncentrat lub pomidory + limonkę. Limonki należy dodać tyle żeby dodała świeżości zupie (powinna wyważyć smaki słodkie, słone, ostre i kwaśne).
Podaję z bardzo dużą ilością liści kolendry.
Do barszczu tradycyjnie ziemniaczki... ale nietradycyjne :)
ZIEMNIAKI AROMATYCZNE:
ziemniaki ze skórką dobrze umyć i pokroić w ćwiartki
do miski wlać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, dodać łyżeczkę soli (lub więcej jeśli jest duża ilość ziemniaków), posypać łyżeczką kminku, dobrze wymieszać
ułożyć ziemniaki na blasze (skórkami w dół)
piec na termoobiegu na 180-200 C
kiedy są miękkie, wyjąć, wrzucić do miski i posypać dużą ilością ziół z chilli:
grubolistną kolendrą, normalną kolendrą, miętą grubolistną, bardzo drobno posiekaną papryczką chilli zieloną i czerwoną (na 1.5 kg ziemniaków użyłam po pól papryczki zielonej i czerwonej tajskiej - malutkiej)... było ostro..
February 17, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
No comments:
Post a Comment