February 17, 2010

TYGRYSIE MENU cz. II - TAJSKI BARSZCZ

Danie główne na Rok Tygrysa:

BARSZCZ TAJSKI
czyli moja wariacja polsko-ukraińsko-tajska

Zupę tajską robię co najmniej raz w tygodniu. Tym razem zaszalałam. To już nie jest FUSION lecz CONFUSION...

2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka masła
1 cebula pokrojona w ćwierć talarki
2 marchewki pokrojone w drobne słupki
3 buraki j.w.
1 łyżeczka kminku
1/4-1/2  łyżeczki soli morskiej grubej 
łyżeczka kopru włoskiego (używam przyprawy indyjskiej - fenel)
600 ml mleka kokosowego
2 litry wody
łyżka pasty TOM-KA (do kupienia w Kuchniach Świata lub Sea Food Poland)
łyżka żółtego curry
3 liście kaffir (limonki) - suszone lub świeże
1-2 trawy cyrtynowe (utłuczone przed gotowaniem)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki passaty
sok z limonki (do wyważenia smaków 0.5 - 1 limonki)
duuuużo świeżej kolendry


cebule i marchew duszę na oleju i maśle z solą, kminkiem i ziarnami kopru, potem dodaję buraki, duszę jeszcze kilka minut, dodaję pastę curry, pastę TOM-KA, wrzucam liście limonki, trawę cytrynowa i zalewam mlekiem kokosowym i wodą. Kiedy wszystko jest w miarę miękkie dorzucam koncentrat lub pomidory + limonkę. Limonki należy dodać tyle żeby dodała świeżości zupie (powinna wyważyć smaki słodkie, słone, ostre i kwaśne). 


Podaję z bardzo dużą ilością liści kolendry. 


Do barszczu tradycyjnie ziemniaczki... ale nietradycyjne :)


ZIEMNIAKI AROMATYCZNE:
ziemniaki ze skórką dobrze umyć i pokroić w ćwiartki
do miski wlać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, dodać łyżeczkę soli (lub więcej jeśli jest duża ilość ziemniaków), posypać łyżeczką kminku, dobrze wymieszać

ułożyć ziemniaki na blasze (skórkami w dół)
piec na termoobiegu na 180-200 C
kiedy są miękkie, wyjąć, wrzucić do miski i posypać dużą ilością ziół z chilli:
grubolistną kolendrą, normalną kolendrą, miętą grubolistną, bardzo drobno posiekaną papryczką chilli zieloną i czerwoną (na 1.5 kg ziemniaków użyłam po pól papryczki zielonej i czerwonej tajskiej - malutkiej)... było ostro.. 













No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts