TARTA Z POMIDORAMI I MUSZTARDĄ
• opakowanie kruchego ciasta (lub ciasto kruche wg własnego przepisu) ok 200 g
• 5-6 dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych, aby miały jak najmniej soku)
• musztarda Dijon
• sól
• 2 łyżki oliwy
• łyżka stołowa ziół prowansalskich
– nagrzać piekarnik do 200 stopni
– ciasto wyłożyć na okrąglą blachę z papierem do pieczenia i nakłuć widelcem*
– podpiec lekko ciasto przez ok. 10-15 minut
– pomidory pokroić w plastry
– podpieczone ciasto posmarować musztardą tak, aby przykryła ona całą powierzchnię ciasta
– ułożyć pomidory w dwóch wartwach tak aby na siebie nachodziły
– posypać ziołami prowansalskimi
– piec ok 20 minut w temperaturze 200 stopni
– podawać lekko ostudzoną
* moje znajome Francuzki nie pieką wstępnie ciasta francuskiego i wykładają pomidory na surowe ciasto.
Gdy przy stole jest przewaga mężczyzn, posypujemy tartę "lardons" czyli małymi kostkami wędzonego boczku.
Prowansję już pożegnałam, ale wspomnienia zostały. |
Copyright Margotka • ILLUCUCINA |
2 comments:
Bardzo jestem ciekawa smaku tej tarty. Wygląda obłędnie. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
Wszystko co pomidorowe pochłaniam z apetytem:)
Post a Comment