July 14, 2012
PSTRĄG NA LATO
Zrobiłam się zioło–monotematyczna. KOLENDRA KOLENDRA KOLENDRA. Mam na jej punkcie obsesję. Od miesiąca robię ryby wyłącznie z tym połączeniem. Oszalały warzywnik sprzyja monotonii. Kwiaty cukinii więdną. Brakuje mi kogoś kto ich pragnie tak bardzo, żebym chciała się dla niego (niej) pokłuć kolcami łodyg. :)
PSTRĄG Z SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ, POMIDORA I CYTRYNY
(przepis własny)
• dwa świeże pstrągi, całe, wypatroszone
• pęczek kolendry
• 10 listków mięty
• pół pęczka koperku
• 1/2 młodego pora (tylko białą część)
• 1 ząbek czosnku (2 dla miłośników lub singli)
• skórka z 1 cytryny
• sok z 1 cytryny
• sól morska
• 1 limonka
• 3 łyżki oleju z pestek winogron aromatyzowanego cytryną (lub oliwy)
• garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor malinowy
ETAP I:
– zioła posiekać i podzielić na 2 części
– blachę wyłożoną folią aluminiową posmarować oliwą i posypać grubą solą morską (odrobinę)
– połowę ziół i pokrojonych pomidorów ugnieść z wyciśniętym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, 2 łyżkami oleju i drobno pokrojonym porem*
– dodać tyle soli, żeby zrównoważyła kwas cytryny
– nadziewać ziołami rybę i włożyć trochę pod nią i na wierzch na blasze
– przed włożeniem do piekarnika posolić odrobinę rybę na wierzchu
– piec w 210 C przez ok 15 minut **
* (używam dużego moździerza - uwaga cytryna wytrawia kamień i ciemny kamienny moździerz robi się biały)
** ryba musi być upieczona, ale na tyle lekko, żeby mięso odchodziło łatwo od ości
ETAP II (sos zimny):
– połowę ziół, pomidorów i sok z limonki oraz 1 łyżkę oleju lekko ugnieść w moździerzu
– posolić tyle aby równoważąc kwas limonki
Rybę podaję z zimnym sosem i dobrą bagietką lub orientlną surówką z marchwi (wkrótce na blogu – oczywiście z kolendrą :).
Tej marynaty można też użyć na filety (jak na zdjęciu), choć zdecydowanie lepsze są całe ryby.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
5 comments:
uwielbiam pstrągi! :)
Pstrągi są przepyszne.
Fantastyczna propozycja:)
ja rybki, to musiałam oczywiście zajrzeć :) Nigdy nie mam dość. W mojej subiektywnej opinii pomidorków nie poddawałabym " obróbce w moździerzu.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
moje dzieciaki kochają ryby, więc zapisuję:)
pozdrawiam
Kasia, Masz rację. Ja ugniatam lekko, nie jak przyprawy, ale pomidor wystarczy dodać pokrojony w kostkę. Choć lekko ugniecione puszczają sok i robią świetny sos.
Post a Comment