LIMONCELLO czyli coś na rozgrzewkę
oryginalny przepis pochodzi z książki z 1958 rok, błąd własny :)
1 litr wódki (użyłam neutralnej luksusowej 40%)
skórka z 3 cytryn (dobrze umytych, sparzonych i wyszorowanych; dokładnie obranych bez śladów białych części - żeby uniknąć goryczy)
100ml wody źródlanej
100g cukru
100ml spirytusu
sok z 1/2 cytryny
Do wielkiego słoja wrzucam skórkę z cytryn i zalewam wódką. Odstawiam w ciepłym miejscu na 5 dni.
Po 5 dniach odcedzam wódkę od skórek. W garnku podgrzewam wodę, dodaję cukier, i dodaję do ciepłego syropu cukrowego spirytus. Mieszam obie mikstury. Dziele na pół, do jednej części dodaję 1/4-1/2 soku z cytryny (zależy od upodobań). Dzięki temu mam 2 cytrynówki: jedna bardziej kwaśna, druga wytrawniejsza. Obie rewelacyjne. Spożywać można po 1 dniu :)
Oczywiście nadmiar szkodzi zdrowiu... choć nie sprawdzałam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
2 comments:
Dobrze się zapowiada. :-) A słoik sprawia, że nalewka staje się piękną ozdobą. :-)
Uuuu co ja widzę! Limoncello! :) Ja piłam tylko raz jedyny maltańskie z Gozo i nazywałao się po ichniemu Limuncell. Było dobre, oj było :))))
Sobie zapiszę przepisik, w razie gdyby zły duch mnie natchnął, co by popełnić to tutaj w słoiczku ;)))
pozdr!
Post a Comment