June 9, 2012

POLSKI CHLEB U JAMIEGO czyli BREAD STORIES FROM POLAND

 Zdjęcia zrobiłam specjalnie na konkurs ogłoszony w Jamie Magazine. Zdążyłam o nich zapomnieć... i ... pierwszy raz coś wygrałam. Tym bardziej się cieszę, że w jury był David Loftus i Jamie ;)
Publikacja malutka i nie ma całej nadesłanej historii, ale nasz polski chleb jest w u Jamiego ;)
Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
Copyright • Margotka • ILLUCUCINA

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
A w numerze, przede wszystkim Królowa, Jej jubileusz i wszystko co najlepsze w Wielkiej Brytanii. Kilka tortów wartych grzechu. Marzę o zjedzeniu czekoladowego ciasta z solonym karmelem ze strony 38-39 i różano-pistacjowego sandwicha ze strony 37.

Nie pogardzę też Empire Chicken z Bombay Style Potatoes ze str. 50. Bardzo ciekawy artykuł z pięknymi zdjęciami o komponowaniu jedzenia z alkoholem.

W tym numerze, jak przystało na jubileusz, chodzi o alkohole brytyjskiej: piwo, cydr, gin i whisky.


Wyraźnie mam szczęście do męskich tytułów.
 Do czerwcowego numeru sfotografowałam proces robienia ukraińskiego barszczu i pierogów z ukraińskimi farszami: podrobowym i śmietanowo-ziemniaczanym. To była piękna przygoda kulinarna ze Zbyszkiem Kmieciem, który przez kilka godzin gościł w mojej kuchni i opowiadał o Ukrainie obierając buraki, młody czosnek i między potrawami obowiązkowymi przygotowywał nam od niechcenia powalające przekąski. Pierwszy raz jadłam tak złożony w smaku barszcz. Jeśli jesteście ciekawi, przepisy w najnowszym MALEMANIE na stronach 92-95. Gdyby ktoś się porwał na wyzwanie zrobienie barszczu w domu, służę dodatkowymi informacjami. Mam nadzieję, że nie dam plamy po lekcjach u Zbyszka. Przygotujcie się jednak na pół dnia pichcenia. :)

12 comments:

grecki_chor said...

łałałiła! Gratulacje!! :)))

Magda Baran said...

gratulacje! fiu fiu! :)

mojetworyprzetwory said...

Super! Wielkie Gratulacje!

Anka - Weganka said...

Ipod Touch, super, gratuluję! A zdjęcie faktycznie piękne, aż bym ci z przyjemnością ten chlebuś podebrała :D

Phalange said...

Gratulacje! Chleb wygląda świetnie, może podasz przepis?

Wiewióra said...

wow!!! gratulacje ogromne!!!
chleb piękny i bardzo polski :D

Krysia said...

Gratulacje! Pękałabym z dumy gdy sam Jamy wybrał moją propozycję. I super że wystartowałaś z tradycyjnym polskim chlebem. Niech wiedzą jaki jest najlepszy :)

Co dziś zjem na śniadanie?

Kamila said...

Gratulacje!

feeriasmakow said...

Gratuluje Gosiu. Zdjęcia wspaniałe jak zawsze. Pozdrawiam.

Przemysław said...

Gratuluję publikacji w tak wspaniałym magazynie:)pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

onionchoco said...

Dobre wszędzie się obroni ;) Gratuluję! To piękne wyróżnienie.

Marta said...

Rewelacja!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts