Copyright • Margotka • ILLUCUCINA |
Zmodyfikowany przepis poniżej.
CHLEB BANANOWY
przepis własny
3 bardzo dojrzałe średnie banany (ok. 280 g ważonych po obraniu)*
15 g stewii
15 g inuliny
1 jajko
75 g miękkiego masła
100 g mąki tortowej
100 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
olejek pomarańczowy
szczypta soli
garść orzechów włoskich
70-100 g skórki pomarańczowej
• jajko ucieram z inuliną, stevią i na końcu miękkim masłem
• dodaję rozgniecione widelcem banany, trochę olejku pomarańczowego i mieszam mikserem
• mąkę, proszek do pieczenia, sól i imbir mieszam w osobnej misce i dodaję do masy bananowej
• dodaję orzechy i skórkę
• wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
• piekę ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni (robię na termoobiegu + góra dół)
• studzę na wysuniętej blasze w otwartym piekarniku przez chwilę, a potem wyjmuję z papieru jak chleb :)
Copyright • Margotka • ILLUCUCINA |
4 comments:
Aż mi tutaj nim zapachniało!!! Pysznie wygląda!
Wspaniały.
Musi być pyszny i aromatyczny:)
też dziś piekła. boooski!!!!!!!!!!
o, świetnie!
ja sporo piekę ze stewią, ale inulinę kupiłam dopiero dziś.. zrobiłam sernik z jej dodatkiem i dodałam ją do owsianki. jestem zachwycona!
ciekawa jestem jak wpływa na strukturę takiego chlebka bananowego.. uwielbiam chlebki bananowe :D
Post a Comment