June 7, 2012

CHLEB BANANOWY BEZ CUKRU

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
Między wyjadaniem truskawek, zbieraniem kwiatów bzu czarnego, produkcją rosołu na porcje do risotto, zmodyfikowałam mój ulubiony chleb bananowy na jeszcze zdrowszy, bo bez dodatku cukru. Ten zastąpiłam inuliną i stevią. Dodałam też trochę więcej mąki razowej.

Zmodyfikowany przepis poniżej.

CHLEB BANANOWY
przepis własny

3 bardzo dojrzałe średnie banany (ok. 280 g ważonych po obraniu)*
15 g stewii
15 g inuliny
1 jajko
75 g miękkiego masła
100 g mąki tortowej
100 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
olejek pomarańczowy 

szczypta soli
garść orzechów włoskich
70-100 g skórki pomarańczowej

• jajko ucieram z inuliną, stevią i na końcu miękkim masłem
• dodaję rozgniecione widelcem banany, trochę olejku pomarańczowego i mieszam mikserem
• mąkę, proszek do pieczenia, sól i imbir mieszam w osobnej misce i dodaję do masy bananowej
• dodaję orzechy i skórkę
• wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
• piekę ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni (robię na termoobiegu + góra dół)
• studzę na wysuniętej blasze w otwartym piekarniku przez chwilę, a potem wyjmuję z papieru jak chleb :)

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA


4 comments:

mojetworyprzetwory said...

Aż mi tutaj nim zapachniało!!! Pysznie wygląda!

Majana said...

Wspaniały.
Musi być pyszny i aromatyczny:)

Magdalena Imielińska said...

też dziś piekła. boooski!!!!!!!!!!

Domi said...

o, świetnie!
ja sporo piekę ze stewią, ale inulinę kupiłam dopiero dziś.. zrobiłam sernik z jej dodatkiem i dodałam ją do owsianki. jestem zachwycona!
ciekawa jestem jak wpływa na strukturę takiego chlebka bananowego.. uwielbiam chlebki bananowe :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts