Zima to dobry czas, aby przełamać lody... Mnie się udało tylko je wyprodukować.
W dodatku bardzo letnie, z soku z cytryn, który został po odarciu ich ze skóry, pracującej właśnie na moje limoncello.
To nie jest sorbet, ale lody są dość lekkie. Polecam po saunie ;)
LODY CYTRYNOWE Z LIMONCELLO
(przepis własny)
400 ml mleka
skórka z 1 cytryny
160 g drobnego białego cukru
4 żółtka
150 ml słodkiej kremówki
150 ml soku wyciśniętego z cytryny
100 ml limoncello
• mleko zagotowałam (koniecznie zdjąć kożuch jeśli się pojawi)
• dodałam otartą drobno skórkę z cytryny (odstawiłam ciepłe przykryte mleko, aby nabrało aromatu)
• żółtka ubiłam z cukrem
• połączyłam ciepłe mleko z koglem moglem i podgrzałam do temperatury 80 stopni (ciagle mieszając)
• odstawiłam do ostygnięcia
• do zimnej mikstury dodałam sok z cytryny i limoncello
• schłodziłam w sorbetierze "kiciusia" do konsystencji bardzo gęstej śmietany
• przełożyłam do wiaderka plastikowego i zamroziłam
Ciepłego weekendu życzę. :)
January 6, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
5 comments:
Śliczne i delikatne:)
Bardzo apetyczne :) zjadłabym kuleczkę :)
A GDZIE KREMOWKA ????
A gdzie kremówka się podziała?
Post a Comment