Niedziela to już nie tylko Siesta Kydryńskiego, od niedawna też audycje Jamiego Culluma, oryginalnie nagrane dla BBC, a teraz też co niedzielę od 11:00-12:00 na TSF JAZZ
Audycja istnieje jako podcast (tylko dla mieszkańców Wielkiej Brytani). Na szczęście TSF można słuchać live przez np. iTunes.
Śniadanie niedzielne od jakiegoś czasu kojarzy mi się z cytrynowymi placuszkami śniadaniowymi, choć ciągle je modyfikuję. Dziś zrobiłam wersję z otrębami i formacie XL, bo placki świetnie gryzie się na zimno.
2 jaja
375g twarogu w kostce (używam śmietankowego z mleczarni Piaski)
200 g serka homogenizowanego waniliowego (Rolmecz/Mlekpol)
1 cukier waniliowy duży (32 g)
skórka otarta w dwóch cytryn
50 g mąki pszennej
40 g otrębów owsianych
40 ml mleka
20 g cukru trzcinowego
sposób wykonania ten sam co w poprzedniej wersji
W międzyczasie otrzymałam wiadomość, że ilustracje mojego przyjaciela, którego mam zaszczyt reprezentować przeszły do światowego etapu konkursu towarzyszącego targom książki kulinarnej w Paryżu (Cookbook Fair) - najlepsza książka w Polsce w kategorii ilustracja. Wyniki kolejnego etapu w marcu.
Jurek Denisiuk wykonał ponad 200 pięknych akwareli do zilustrowania książki Piotra Bikonta "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko". Wraz z Leszkiem Szurkowskim, stworzyli wizualnie publikację dość nietypową na rynku książek kucharskich, którą gorąco polecam. Wydawcą jest Dom Wydawniczy Rebis.
December 18, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
No comments:
Post a Comment