Babcia odeszła za wcześnie, dziadek Kazik nauczył się być Panem i Panią domu zarazem. W kuchni został mistrzem świata: robi świetną rybę po grecku, rewelacyjne zupy (ten talent przejął od niego mój wuj Krzychu)... i te ogórki. Nigdy tak dobrych nie jadłam. Dziadek mówi, że to zależy od ogórków i odkąd nie ma własnej działki, już ich nie robi. A ja się uparłam. Wygląda na to, że ogórki są ważne, ale ilość soli, chrzanu i czosnku jeszcze ważniejsza. Wyszły takie jak pamiętam. Mamie dziękuję za inwigilację dziadka pamięci kulinarnej. Dziadka Kazika, króla parkietu, pozdrawiam.
OGÓRKI KISZONE DZIADKA KAZIKA
1 łyżka soli na litr wody
twarde i nie za duże ogórki
dużo czosnku
dużo korzeni chrzanu
koper podsuszony
Ogórki pakuję w słoiki najgęściej jak się da. Wcześniej wrzucam na dno 3-5 ząbków czosnku, pokrojony w grubą kostkę korzeń chrzanu (ok. 3 cm na słoik - jeśli cienki korzeń), koper układam pionowo (2 kielichy), zalewam wrzątkiem z solą 1 łyżka/litr (musi bulgotać), zamykam najmocniej jak mogę, odwracam słoik i po godzinie odwracam z powrotem. Podobno trzeba pasteryzować. Mnie się nie chce, więc czasem jakiś słoik jest niedomknięty. Wtedy zjadam czym prędzej.
Ogórek ze zdjęcia dedykuję L.
September 14, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
7 comments:
Jasne, że nie tylko od ogorków zależy. Ja robię podobnie, dodaję jeszcze liście wiśni i winogron. Smakowicie wyglądają :)
Dziadek Kazik zna się na ogórkach :)
Właśnie nastawiłam. Twój post mnie zmobilizował. Niech żyje dziadek Kazik.
Dziadek Kazik podobno się zmobilizował po moim śledztwie ogórkowym i zdobył ogórki z zaprzyjaźnionej działki. Już się kiszą...
Wybacz, to nie całkiem dotyczy przepisu, ale musiałam. Ten przepis przypomina mi przepis mojego dziadka. Potem tato robił, ale nie wyszło ani razu tak jak oryginał nawet z identycznych proporcji przypraw do wsadu. Rodzina uważała, że jest ok, a na mnie tato się obraził, bo ciągle się upierałam, że nie takie. Ostatecznie dał mi do spróbowania 1 sztukę własnych i 1 sztukę z ostatniego słoika, jaki jeszcze został z dziadkowych i miałam powiedzieć który był 'dobry'. Był 1005 pewny, że się wygłupię i przestanę opowiadać bajki. A potem obraził się jeszcze bardziej, bo poznałam ten właściwy. Czyli ostateczny smak zależy również od kucharza.
To prawda na 100%, ale odkryłam, że Kazik nie kłamał mówiąc, że to naprawdę zależy od ogórków. Kupuje od tych rolników, których małosolne mogę spróbować i wtedy wiem, czy mam chociaż szanse na powtórzenie efektu Kazika ;) Rozmawiałam na targu z rolnikiem, który sprzedaje zielone i małosolne i on przebadał wszystkie swoje źródła wody w gospodarstwie i ogórki robi tylko z wody z najmniejszą zawartością żelaza, bo to wpływa na smak.
Hej, zdaje się ,że skopiowano Twoje zdjęcie. Nasz przepis też skopiowali dlatego ostrzegamy.
http://www.mporady.pl/jak-przyspieszyc-kiszenie-ogorkow.html
Post a Comment