Od kiedy sama produkuję lody, wiem, że te sprzedawane mają mnóstwo aromatów. Po prostu aby lody miały intensywny smak, trzeba do nich dodać bardzo dużo składnika. A to podraża koszty.
LODY BAZA
robię ją na minimum dwa różne smaki, dlatego podaję przepis na większą ilość:
• 3 żółtka (sparzam jajka przed użyciem)
• 80g cukru trzcinowego
• 350 g mleka skondensowanego niesłodzonego (może być zwykle tłuste)
• 100 g śmietanki 30%
osobno:
• bita śmietana z 400g śmietanki 30%
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję mleko i śmietankę i doprowadzam roztwór do temperatury 78 stopni (używam fotograficznego termomentra ciemniowego :) Nie wiem skąd ta temperatura, ale pochodzi z przepisów na lody z mojej najpiękniejszej książki o deserach, wydanej przez restaurację CUBO w Ljubljanie.
Bazę do lodów odstawiam do wystygnięcia. Bitą śmietanę dodaję dopiero później, kiedy dosmaczam lody.
--------------------
LODY MANGO
250g ostudzonej bazy
550g pulpy mango z puszki (kupuję w Kuchniach świata)
300 g bitej śmietany
2 zakrętki likieru Cointreau
sok z 1/2 limonki
• całość miksuję i zamrażam w sorbetierze np. KitchenAid
• lekko zmrożoną masę przekładam do pudełek plastikowych i dalej mrożę w zamrażarce.
July 1, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
6 comments:
Te lody są PRZEPIĘKNE! Jestem zauroczona:)
słoneczne kuleczki!
Jak się dorobię kiedyś maszynki do lodów, to będę jadła codziennie właśnie lody o smaku mango - na optymistyczny początek dnia ;)
ale piekne sa te lody, a ten kolor niesamowity!
Ten dodatek mleka skondensowanego mnie urzekł, a to znaczy, ze przepis długo nie będzie czekał.
takiego sposobu jeszcze nie widziałam ,muszę koniecznie zrobić :)
Post a Comment