June 16, 2010

KWIATY BZU + TRUSKAWKI czyli ostatni dzwonek

Kwiat bzu czarnego to jedno z moich największych aromatycznych odkryć. Nawet kiedyś zrobiłam sok, dałam małą buteleczkę przyjaciołom, którzy zapomnieli o podarunku  i pół roku później poczęstowali nas klarownym, bardzo ciekawym winem musującym... Tylko jak to powtorzyć?

Wiem, że robi się konfitury z truskawek i bzu, ja zawsze daję mało cukru i właściwie traktuję te słoiczki jak sos do lodów waniliowych.

SOS TRUSKAWKOWO-BZOWY 
2,5 kg słodkich truskawek (waga po obraniu)- truskawki powinny być jak najbardziej suche, żeby nie puściły za dużo soku
100g cukru ciemnego muscovado
300 g cukru trzcinowego demerara
ok. 20 kwiatów bzu czarnego (im więcej tym lepiej)


• truskawki pokroiłam (połówki lub ćwiartki)
• wrzuciłam do woka z trochę bardziej płaskim dnem (większa powierzchnia parowania soku), posypałam cukrem i dusiłam przez 2 godziny
• kwiaty bzu obcięłam nożyczkami (maksymalnie usunęłam zielone łodygi), zawinęłam w gazę (wiążę zawsze na supełek, żeby na pewno się nie wydostały się do truskawek)
• zawiniątko zanurzyłam w truskawkach 
• dusiłam ok. 20 minut wyciskając co jakiś czas sok z gazy metodą "męcz mnie, dręcz mnie"
• wyjęłam pakunek bzowy i odcisnęłam na sitku, a to co jeszcze udało się wycisnąć wrzuciłam z powrotem do woka
• wyparzyłam słoiki
• bardzo gorące truskawki przełożyłam do słoików, mocno zakręciłam i postawiłam do góry nogami
• po pół godziny przestawiłam z powrotem wieczkiem do góry i gotowe. 


Uwaga: truskawki muszą być bardzo gorące żeby słoiki się zassały; jeśli to się nie uda, należy je zaparzyć po zaknięciu ok 10 minut w garnku we wrzątku (szkło nie powinno dotykać dna garnka, a woda powinna sięgać do 2/3 słoików)


7 comments:

lo said...

Jak mi się pdoba metoda "męcz mnie i dręcz mnie". Rozkoszny przepis i cudowne zdjęcia. Jedyny problem to słodkie truskawki. Ostatnio nie moge kupić takich słodkich i aromatycznych. Ale co tam, przepis świetny i zrobię taką konfiturę.

margotka said...

:) No właśnie. Słodkich właściwie nie ma. Ale żeby chociaz były suche i świeżo zerwane. Mnie się udało. Zawsze możesz dać 100 g cukru więcej.

Usagi said...

A ja mam słodkie truskawki. Nie wiem, skąd one tutaj, ale na rynku sprzedają je coraz taniej. Są ogromne, mocno czerwone i słodkie jak marzenie.

Pewnie szklarniowe, ale skoro mają smak i zapach, a do tego ładnie wyglądają - to jak dla mnie nic im więcej nie potrzeba.

A taki mus to zrobić mus.

Paula said...

ciekawa jestem jak pysznie musi smakować :)

Agata said...

Dżm wygląda przepysznie! A te kwiatki sątakie urocze:)

nobleva said...

Mszyca, wszędzie mszyca, nie zrobię z tymi kwiatkami w tym roku nic :(((

asieja said...

magiczne jest to pierwsze zdjęcie. lubię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts