August 1, 2008
Polędwiczki wieprzowe w sosie blue
Polędwiczki marynowane w powidłach śliwkowych i musztardzie Dijon + odrobina malagi. Czasem posypuje je świeżo zmielonymi ziarnami kolendry indyjskiej.
Polędwiczki piekę w 210 stopniach z termoobiegiem, średniej wielkości ok. 20 minut. Ważne, aby były ściete w środku, ale już nie surowe. Czyli troche bardziej niż "a point".
Sos najprostszy na świecie: pokruszony rokpol, do którego po rozpuszczeniu daje dobrą gestą śmietanę 18% (ilość śmietany zależy od tego jak bardzo intensywny ma być sos). Polędwiczki są też pyszne z sosem, który zostaje po marynacie śliwkowo-musztardowej.
Surówkę zawsze doprawiam solą, limonką, cytryną, pęczkiem koperku, odrobiną cukru trzcinowego w płynie i olejem z pestek winogron. Proporcje - jak zawsze na wyczucie i według własnych preferencji. Tę surówkę często robię z kapusty białej i czerwonej. Piękny ma kolor, ale należy ją mieszać dopiero w momencie podania, żeby zachowała ładny wygląd.
Opcja dodatków: nowalijki na parze (marchewka, liście kapusty, pory). Oczywiście nie mogą być rozgotowane (czyli w jaskrawym kolorze).
Bon apetit!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
1 comment:
Tego typu sos to jeden z naszych faworytow! Tyle tylko, ze nie z poledwiczkami ;)
I jak perfekcyjnie ozdobilas nim talerz!
Post a Comment