August 1, 2008
Letni sernik romantyczny
Przepis na ten sernik podała mi Griszka. Oryginalna wersja jest z ananasem przykrytym kokosową bezą. Robiłam różne jego modyfikacje lecz wersja Griszki jest najlepsza. Tym razem chciałam obniżyć ilość kalorii ze względu na sezon strojów kąpielowych. Zrezygnowałam z kruchego spodu, a na wierzchu ułożyłam owoce z galaretką.
Ciasto:
• 100 g masła
• pół szklanki cukru
• szklanka mąki
• proszek do pieczenia
Masa serowa:
• 5 zółtek (białka zostawić na bezę)
• 3/4 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
ubijam żółtka z cukrem
• cukier waniliowy
• 1.30 kg sera śmietankowego mielonego
ser rozprowadzam z jajkami rozdrabniaczem, co pozwala uzyskać jednolitą masę, potem stopniowo dodaję:
• olejek pomarańczowy i cytrynowy
• 400 ml mleka
• budyń śmietankowy
• skórkę pomarańczową
• duże rodzynki (kilka godzin wcześniej zalewam je gorącym rumem z Martyniki i Cointreau)
Na lekko podpieczony kruchy spód, wylewam masę, piekę w temperaturze 180 stopni, 35-45 minut.
Wersja z ananasem i pianą kokosową (zdecydowanie lepsza):
zaraz po upieczeniu, układam cienkie plastry ananasa na powierzchni sernika i przykrywam pianą z białek ubitą z kilkoma łyżkami cukru (ilość zależy stopnia uzależnienia od cukru), na końcu dodaję wiórki kokosowe. Ponownie wstawiam do piekarnika i czekam aż piana się dobrze zarumieni.
Sernik przed podaniem musi stać co najmniej kilkanaście godzin w lodówce.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
No comments:
Post a Comment