© 2012 Margotka • ILLUCUCINA |
SAŁATKA Z RUKOLI, SUROWYCH BURAKÓW, FETY I KIEŁKÓW Z FIGOWYM VINEGRETEM
(przepis własny)
• 4 garści rukoli
• 1 garść surowych buraków utartych jak na zdjęciu – na tarce (wąskie paski ale nie na ciapę:)
• ok. 100 g fety lub sera bałkańskiego
• kiełki mieszane (świetne są te ostre)
sos:
• łyżka octu figowego*
• łyżeczka dobrej musztardy dijon
• 3-4 łyżek oliwy cytrynowej**
– sos robię na dnie dużej miski
– wrzucam rukole, na to buraki, potem pokruszoną fetę i kiełki
– sałatę mieszam minutę przed podaniem
* daję ocet z pulpą figową kupiony w Prowansji. Jeśli nie mam daję figowe balsamico, albo ocet winny lub jabłkowy z łyżeczką konfitury figowej
** startą skórkę z cytryny (uważać na białe cząstki, które są gorzkie) i zalewam oliwą – odstawiam na tydzień i zlewam do butelki. Jest boska do wszystkiego.
Byle do wiosny!
7 comments:
Burak i feta to jedno z moich ostatnich odkryc - bardzo przypadlo mi do gustu. Salatka niezwykle efektowna i zdrowa!
Nigdy nie jadłam jeszcze surowych buraków. Coś czuję, że to się niedługo zmieni. Kiełki już szykują się na oknie, więc będzie okazja.
Mnie trudno przejść przez sok z surowych buraków, ale same buraki są niezłe, szczególnie z zieleniną i figowym sosem. No i o wiele zdrowsze niż gotowane. Zupełnie jak tatar zamiast steków ;)
Zapowiada się smacznie. Tak właśnie wygląda.Mniam:)
Dla mnie wspaniale!
Królewska prostota.
wiosna na talerzu.
ps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
CHyba tym razem udało mi się usunąć. Sprawdź ;)
Post a Comment