© 2012 Margotka • ILLUCUCINA |
CHLEB NA ZAKWASIE Z FIGAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
"dla Królewny i I"
(przepis własny)
zaczyn:
• 100 g mąki żytniej (każdej, która nie jest razową)
• 100 g wody
• 50 g zakwasu żytniego
chleb:
• 350 g mąki żytniej (każdej, która nie jest razową)
• 170 g mąki special pizza Napoli 00*
• 150 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej)**
• 16-18 g soli (używam morskiej i gruboziarnistej)
• 30 g miodu (1 łyżka)
• 100 g jogurtu naturalnego
• 450 ciepławej wody
• garść orzechów włoskich
• 5-7 suszonych fig
* kupuję w Auchan, niestety nie mam pojęcia jakie są proporcje między mąką żytnią a pszenną w tej mieszance, ale jeśli ktoś wie, poproszę
** od kiedy mąka pizza Napoli 00 zniknęła ze sklepów, zastępuję ją zwykłą mąką pszenną (czyli w sumie 320 g mąki pszennej na jeden chleb)
© 2012 Margotka • ILLUCUCINA |
– po fermentacji wymieszać zaczyn z resztą składników (pokrojone figi i orzechy dodaję na samym końcu)
– odstawić na godzinę
– ciasto będzie się trochę kleić, trzeba łopatką uformować okrągły bochenek, obsypać obficie mąką, i uformować dalej szybkimi okrężnymi ruchami w koszyku lub w misce
– chleb przełożyć na papier do pieczenia w misce o podobnej średnicy do garnka w którym będzie pieczony, przykryć miskę talerzem lub grubą szmatką
– odstawićchleb na całą noc (latem rośnie szybciej!)
– garnek żeliwny nagrzać w piekarniku (230 stopni – ok. 30 minut)
– bardzo ostrożnie przełożyć chleb w papierze do garnka i naciąć brzytwą w dużą kratę
© 2012 Margotka • ILLUCUCINA |
– piec 50 minut z przykrywką (230 stopni góra – dól) i 10 minut bez na 210 stopni
– chleb po wyjęciu z garnka studzić na kratce (wcześniej zdjąć papier)
Dla początkujących bez wprawy w chlebach zakwasowych bez drożdży można dodać łyżeczkę suszonych drożdży (będzie rósł szybciej), choć nie znam nikogo, komu temu ten chleb nie wyszedł, nawet jeśli był to pierwszy raz.
© 2012 Margotka • ILLUCUCINA |
12 comments:
cudowny jest! wcale nie dziwię się, że stał się ulubionym :)
robiłam kiedyś chleb z figami i czarnym pieprzem... pyszny był!
Wygląda na bardzo chrupiący i tak rustykalnie trochę;) Uwielbiam takie najbardziej;)
Figi i czarny pieprz! Ale mi poddałaś myśl. Nie będzie czarny, ale już mam inspirację na kolejny. Dzięki ;) Ja się cieszę, że udało mi się osiągnąć odpowiedni smak samego chleba, bo wszystkie, które znam miały za mało smaku, a moje poprzednie próby za dużo kwasu.
kurcze, po mojemu mąka Pizza Napoli 00, to typowo pszenna mąka sopecjalnie do ciasta na pizze.Nie wydaje mi się żeby tam była domieszka żytniej. Ale ..... mogem siem mylić. A chleb wygląda ..... booooosko.
Według opisu na opakowaniu jest mieszanką, dlatego mam zagwozdkę. Tak na dotyk jest tam trochę żytniej, ale nie mam pojęcia ile. Jak się nie dowiem, napiszę do producenta ;) I DAM ZNAĆ :)
Chleb obłędnie piękny i apetyczny! cudny! Kiedy ja teakie będę piekła...
rewelacyjny chleb ...też nie umiałąbym go sobie odmówić:) zapiszę przepis i jak tylko uda mi się tę pizzową mąkę znaleźć to upiekę:) pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz
Piękny chlebek, podziwiam i pozdrawiam:)
Zrobiłam z wędzonymi śliwkami i nie mogę się nim najeść:)
PYCHA!
Mąka, która jest w przepisie zniknęła z Auchan, ale piekę od miesięcy na pszennej zwykłej zamiast tej włoskiej i jest równie dobry.
A czy mąka żytnia to 720?
Martadobr: kazda zwykla, byle nie byla razowa
Post a Comment