December 23, 2011
SERNIK I PIJANA ŚLIWKA
Mam zdecydowane skłonności do wysokich procentów... w kuchni.
Maczam, nasączam, dolewam gdzie się da, bo procenty nie tylko konserwują, ale stanowią i tym "prawie" co robi wielką różnicę smaku.
To jest sernik, który wymyśliłam zainspirowana 12-letnią brązową śliwowicą, która spędziła ze mną wiele lat... nietknięta. Jej kres nadszedł dość szybko, bo od pierwszego sernika, wykorzystałam ją do wszystkiego do czego mogłam dołożyć pijane śliwki i ser.
Tak naprawdę chodzi o połączenie sera i śliwek. Resztę można kombinować (spód, masę serową). Poniżej podaję moją wersję.
SERNIK ZE ŚLIWKAMI W ŚLIWOWICY
(przepis własny)
500 g śliwek suszonych kalifornijskich (miękkich)
100 ml śliwowicy
25 ml Cointreau
• śliwki zagotować ze śliwowicą, wyłączyć, dolać Cointreau i odstawić aby doszły do stanu pijanego
spód sernika:
75g masła
45 g migdałów mielonych
150 g mąki tortowej
60 g cukru trzcinowego
szczypta soli
2 łyżki mleka (ok. 20 g)
• składniki miksuję w malakserze aż się połączą i powstanie kula.
• właściwie nie wkładam ciasta do lodówki i rozprowadzam palcami w totownicy tak aby zrobić spód z wysokim kołnierzem
• wstawiam do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i podpiekam aż się zarumieni
masa:
3 jaja
160 g ukru trzcinowego
1 kg sera śmietankowego
250 ml mleka
1 budyń śmietankowy
pół olejku pomarańczowego
skórka pomarańczowa
• cukier i jajka ubić na puch
• dodać ser, mleko, olejek i budyń (od ilości mleka zależy gęstość sernika - podana ilość jest na "akurat" zakładając, że twaróg jest gęsty)
• jeśli twaróg był mielony wystarczy połączyć składniki ale nie miksować za ostro
• jeśli nie był mielony - używam rozdrabniacza i miksuję całość na gładką masę
• dołożyć skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką
• ułożyć śliwki na spód sernika
• zalać masą
• wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i po włożeniu zmniejszyć do 160 ć (góra - dół).
• piec ok. godziny
Sernik najlepiej smakuje schłodzony
Wesołych Świąt... a ja ruszam do wiecznego miasta. Po świętach będzie o absolutnym zachwycie restauracją, którą wczoraj odkryłam w Warszawie. Wszyscy o niej piszą, ale to był mój pierwszy raz.
Został ostatni kupon promocyjny na warsztaty foto-kulinarne.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
8 comments:
Rewelacyjny ten serniczek. Kocham takie połączenia, takie smaki. Mniam!
Pozdrowienia i radosnych, zdrowych, wspaniałych Swiąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i Twoich bliskich.
To musi być wspaniały sernik! Wesołych Świąt :)
Bardzo urokliwe zdjęcia i przepyszny pijany serniczek.
Zdrowych, rodzinnych i smakowitych Świąt dla Ciebie i rodzinki :)
Ten sernik wygląda fantastycznie! Dziękuję Bogu, że wreszcie zaczęło pieczenia masy zamiast objętości (jestem w państwach, więc jeśli tego komentarza nie ma sensu, winić Google Translate). Właśnie znalazłem na swoim blogu od Co Katie Ate. Dwóch moich instruktorów tańca polski i będą zadowoleni, jeśli ich coś ze swojej strony. Oboje proszą, że robię plesniak ciasto, ale nie wiem co to jest.
Cudny! Na pewno niesamowicie smakuje. Przepysznych Świąt!:)
Nasączanie za to nie należy do moich ulubionych czynności związanych z kuchennymi działaniami ;-) Ale w imieniu takiego sernika...chyba bym się złamała ;)
Wesołych, rodzinnych świąt!
Musi być przepyszny. idealny na Święta!
Wesołych!
słodkich Świąt o zapachu pomarańczy..♥
Post a Comment