October 6, 2011

DROŻDŻOWE I KRUSZONKA ORKISZOWA

Drożdżowe robię nawet na śpiąco i chyba po pijaku by mi wyszło... Ostatnio najchętniej ze śliwkami i z kruszonką, ale z mąki razowej orkiszowej. Próbowałam ją najpierw na crumble a teraz na drożdżowym.
Przepis na drożdżowe jest tutaj (dodaję teraz maksymalnie 25 g świeżych drożdży) i odstawiam na noc żeby urosło do rana. Kiedy mam mało czasu, metoda przyspieszania w piekarniku jest zawsze skuteczna.

KRUSZONKA ORKISZOWA RAZOWA
30 g masła
30 g cukru trzcinowego
60 g mąki orkiszowej razowej

• masło rozpuszczam,
• dodaję cukier,
• chwilę podgrzewam, ale nie rozpuszczam cukru za bardzo,
• zdejmuję z kuchenki i dodaję mąkę, którą mieszam najpierw widelcem a potem robię grudki palcami





4 comments:

turlaczek said...

Lubię razowe i owsiane kruszonki :). Pozdrawiam serdecznie!

Wiewióra said...

Nieziemsko apetyczne :)

delikatessen said...

Och jakie dobre! śliwka z kruszonką to jest to... wszędzie je ostatnio widzę i chyba będę musiała spróbować...:)

Majana said...

Bardzo ,bardzo apetyczne! Mniam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts