September 24, 2010

RATATOUILLE SPONTANICZNY

To danie to jedyna szansa na utylizację wszystkiego co kupuję co sobotę na targu. Nie chciałam szukać przepisów, ale próbowałam odtworzyć smak domowego ratatouille, który jadam u przyjaciół na Południu Francji.NIe obyło się bez polskich akcentów ziołowych. Powinnam chyba zostać polskim ambasadorem koperku.

RATATOUILLE
70-100 ml dobrej oliwy
2 nieduże bakłażany (spróbowałam odmiany jasnofioletowej, krótkiej, ale miały dość grubą skórę)
2 średnie cukinie (lub 3 małe)
2 młode średnie cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1,5 kg pomidorów
gruba sól morska
łyżka tymianku
duża garść zielonej pietruszki
duża garść koperku
duża garść bazylii w całych liściach
łyżeczka cukru trzcinowego (jeśli pomidory są zbyt kwaśne, nawet dwie)


• wszystkie warzywa kroję na grube kawałki (pomidory obrane)
• na bardzo głębokiej, dużej patelni, na połowie oliwy podsmażam najpierw cebulę, dopiero gdy jest w miarę gotowa, dodaję bakłażana
• potem paprykę i obrane pomidory i sól, cukier, tymianek i resztę oliwy
• potem cukinię
• na końcu świeże zioła
• każdy etap zajmuję ok. 30 minut

4 comments:

Asia said...

bardzo lubię ratatouilla, a najlepiej, jak w kuchni wszystko wychodzi spontanicznie :)

KUCHARNIA, Anna-Maria said...

Ogromnie podobają mi się bakłażany w jasnej odmianie, ale nigdy nie udało mi się ich kupić. Pewnie też włożyłabym je do ratatouille:) Pozdrawiam!

Arvén said...

Fajny ten ratatuj z koperkowym akcentem :)
A ostatnie zdjęcie jest bajeczne!!

Sisters4cooking said...

kocham ratatuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts