RATATOUILLE
70-100 ml dobrej oliwy
2 nieduże bakłażany (spróbowałam odmiany jasnofioletowej, krótkiej, ale miały dość grubą skórę)
2 średnie cukinie (lub 3 małe)
2 młode średnie cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1,5 kg pomidorów
gruba sól morska
łyżka tymianku
duża garść zielonej pietruszki
duża garść koperku
duża garść bazylii w całych liściach
łyżeczka cukru trzcinowego (jeśli pomidory są zbyt kwaśne, nawet dwie)
• wszystkie warzywa kroję na grube kawałki (pomidory obrane)
• na bardzo głębokiej, dużej patelni, na połowie oliwy podsmażam najpierw cebulę, dopiero gdy jest w miarę gotowa, dodaję bakłażana
• potem paprykę i obrane pomidory i sól, cukier, tymianek i resztę oliwy
• potem cukinię
• na końcu świeże zioła
4 comments:
bardzo lubię ratatouilla, a najlepiej, jak w kuchni wszystko wychodzi spontanicznie :)
Ogromnie podobają mi się bakłażany w jasnej odmianie, ale nigdy nie udało mi się ich kupić. Pewnie też włożyłabym je do ratatouille:) Pozdrawiam!
Fajny ten ratatuj z koperkowym akcentem :)
A ostatnie zdjęcie jest bajeczne!!
kocham ratatuję :)
Post a Comment