Za chwilę znowu lotnisko. Ale dla tych, którym deszczowy maj doskwiera, polecam mój nowy narkotyk:
RUGELACH
przepis pochodzi z bloga Liski
u mnie większa porcja i trochę zmodyfikowana, bo za szybko znikają
ciasto:
170g twarogu śmietankowego (używam twarogu z mleczarni w Piaskach)
170g miękkiego masła
1.5 szkl. mąki
1/4 łyżeczki soli
45g cukru trzcinowego
twaróg utarłam z masłem, solą i cukrem, na końcu dodałam mąkę, włożyłam na godzinę do lodówki
nadzienie:
180 orzechów włoskich
3/4 szklanki rodzynek (używam tych dużych jasnych)
1/4 szkl. cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 jajko
• orzechy i rodzynki miksuję chwilę delikatnie w malakserze (dzięki temu mogę użyć tych dobrych dużych rodzynek), powinny wyjść małe kawałki
• dodaję cukier i cynamon, miksuję kilka sekund
• ciasto podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na 2 duże prostokąty (wielkości mojej stolnicy;) podsypując mąką
• przeciełam je na pół wzdłuż dłuższego boku
• posmarowałam roztrzepanym jajkiem
• posypałam nadzieniem i zwinęłam w rulon
• posmarowałam wierzch jajkiem i posypałam grubym cukrem trzcinowym, pociełam na 1,5 cm kawałki
• ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciastka nie rosną więc odstęp nie musi być duży)
• piekłam 20-25 minut w piekarniku na termoobiegu na 160 stopni
Mam jeszcze jeden przepis na te ciasteczka, wkrótce go sprawdzę i porównam.
A na razie: HASTA LANGUSTA!
Pozdrawiam Beti, dzięki której poznałam ten przepis.
May 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
6 comments:
wygląda strasznie apetycznie! już mam na niego ochotę! ze szklanką kefiru
O wow! Są cudowne, bardzo bardzo pysznie wyglądają!:))
Śliczne! rugelach juz dawno nie pieklam, a takie orzechowe bardzo mi smakowaly :) dzieki za przypomnianie :)
Oj to chyba będzie i mój narkotyk. Upiekę je na wyjazd weekendowy, a gdy je rozwinę zapach cynamonu się rozejdzie.
nadzienie i jego ilośc są cudowne
To wygląda co najmniej obłędnie ;)
Post a Comment