Jest tylko jedna osoba, z którą bez problemu się mieszczę w mojej małej kuchni. Co więcej, z tego pozornego tłoku wychodzą całkiem niezłe rezultaty. W tę sobotę wynik był dziwny, ale ciekawy. Wiem już co bym chciała poprawić w kolejnej wersji, ale nie jest źle jak na wielką improwizacje.
Upiekłyśmy z Iwo dwa serniki mango. Każda według własnego pomysłu. Wyszły zupełnie różne. Mnie smakowały oba, Iwo nie smakował żaden... ;) Najważniejsze, że po analizie wiemy co zmienić w kolejnych :)
SERNIK MANGO by M
150 g cukru (używam tylko brązowego trzcinowego)
4 żółtka + 2 całe jajka
650 g pulpy mango (używam pulpy z puszki, sprzedają ją np. w Kuchniach świata)
1,3 kg twarogu śmietankowego mielonego (np. President)
100ml mleka 3,2 %
100ml śmietany kremówki
1 budyń śmietankowy
1 mango (najlepiej świeże, ale może być z puszki)
Cukier, żółtka i jajka ubiłam na bardzo puszystą masę "kiciusiem", dodałam pulpę mango, potem mleko, śmietanę i budyń, na końcu twaróg. Zawsze używam rozdrabniacza do sernika żeby uzyskać idealnie gładką masę.
Sernik wylałam do tortownicy i posypałam kawałkami mango (lekko poruszałam masą żeby mango schowało się pod powierzchnię sernika), piekłam prawie godzinę w piekarniku nagrzanym na 175 stopni. Potem studziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Na noc włożyłam do lodówki.
Sernik nie jest bardzo słodki, ale delikatny, przez użycie rozdrabniacza, jest jak mus. Może kolejny warto zrobić z mascarpone? Czuć wyraźnie smak twarogu. Ponieważ sernik nie ma spodu, należy go przechowywać w foremce, ale na talerzu (wycieka z niego słodki syrop). Najlepszy w tym deserze jest kolor ;)
May 17, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
4 comments:
Mango to jeden z moich najulubieńszych owoców, a sernik to jedno z moich najulubieńszych ciast. Czyli połączenie doskonałe. Nigdy nie jadłam pulpy z mango. Muszę spróbować
ale pysznie wygląda !
zapraszam do mojego konkursu
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Oliwa-Sanremo-Grup-i-KONKURS.html
Nigdy nie jadłam sernika z mango! Intrygująco brzmi.
Uwielbiam kuchenne spotkania-pieczenia-gotowania.
Pozdrawiam serdecznie:)
wybornie wygląda! ten kolor jest fantastyczny!
Post a Comment