April 5, 2010

JAJKA NADZIEWANE I DOMOWY MAJONEZ

To kolejna obowiązkowa pozycja wielkanocna. Zmodyfikowałam lekko przepis mojej Mamy, ale idea pozostaje ta sama.

JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI I KOPREM WŁOSKIM

10 jajek
200 g pieczarek
1 mała bulwa kopru włoskiego 
1/4 cebuli (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
olej do smażenia (rzepakowy lub z pestek winogron)
sól
świeżo zmielone ziarna kolendry
estragon (najlepiej świeży)
majonez
chrzan

• jajka gotuję na twardo, obieram i przekrajam na połówki wzdłuż
• wyjmuję żółtka i wrzucam do miski, rozgniatam je widelcem
• pieczarki i koper kroję na bardzo drobną kostkę
• na patelni: olej + czosnek + (ewentulanie cebulka też w drobną kostkę) + pieczarki + koper
• kiedy całość delikatnie sie usmaży, dodaję odrobinę soli (nie należy przesadzić, bo majonez też ma sól) mieszam dokładnie pieczarki z żółtkami w misce, dodaję 1-2 łyżek domowego majonezu, odrobinę chrzanu i estragon
• nadziewam jajka
• przystrajam majonezem i odrobiną ketchupu... Wiem, że to brzmi jak profanacja, ale:
- pierwsze primo: ketchup zrobiłam sama jesienią z pysznych pomidorów
- drugie primo: nie wiem czemu, ale ta kropla ketchupu świetnie się komponuje smakowo
- trzecie primo: nie pytajcie mnie o przepis na ketchup, bo to było dawno i nieprawda :) przypomnę sobie jak go robiłam jesienią i wszystko zanotuję... :)


LEKKI MAJONEZ DOMOWY


Majonez robię od dawna, trochę na oko, zawsze inny ale technika robienia ta sama.

Do wysokiego naczynia wrzucam: 
jajko ugotowane (pół-twardo lub twardo = warunkuje gęstość majonezu)
żółtko surowe
łyżeczkę musztardy (koniecznie prawdziwą Dijon!) - ilość musztardy jest bardzo ważna, więc lepiej dodać łyżeczkę i potem dołożyć trochę jeśli majonez będzie zbyt mdły
2 łyżeczki jogurtu (używam bałkańskiego) - jogurt dodaję jeśli chcę mieć lekki majonez
100-150 g oleju (rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron - musi być neutralny)
na końcu można dodać sok z cytryny (to też zależy od tego jakie smaki lubimy) i nie należy go dodawać przed spróbowaniem. Jogurt często wystarczy.

Moja ulubiona wersja majonezu jest z estragonem, który dodaję na końcu do połowy i jeszcze raz miksuję.  


Kiedy wszystkie składniki są w naczyniu, używam rozdrabniacza - uruchamiam go dotykając dna naczynia  i po 30 sekundach powoli  unoszę nadal miksując, aż utworzy się idealna kremowa masa. Ten sposób jest bardzo prosty, szybki i daje idealną konsystencję.

2 comments:

asieja said...

nadziewane jaja sa pyszne w swojej prostocie

Dziwnograj said...

Przyznam się ,że uwielbiam jajka ale nadziewane to już różnie ;) Zależy czym. Pieczarkowe pewnie by mi smakowały :)))
W różnych "nadziewaczach" właśnie to jest najlepsze ,że jest 10000 różnych przepisów i każdy znajdzie coś dla siebie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts