To kolejna obowiązkowa pozycja wielkanocna. Zmodyfikowałam lekko przepis mojej Mamy, ale idea pozostaje ta sama.
JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI I KOPREM WŁOSKIM
10 jajek
200 g pieczarek
1 mała bulwa kopru włoskiego
1/4 cebuli (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
olej do smażenia (rzepakowy lub z pestek winogron)
sól
świeżo zmielone ziarna kolendry
estragon (najlepiej świeży)
majonez
chrzan
• jajka gotuję na twardo, obieram i przekrajam na połówki wzdłuż
• wyjmuję żółtka i wrzucam do miski, rozgniatam je widelcem
• pieczarki i koper kroję na bardzo drobną kostkę
• na patelni: olej + czosnek + (ewentulanie cebulka też w drobną kostkę) + pieczarki + koper
• kiedy całość delikatnie sie usmaży, dodaję odrobinę soli (nie należy przesadzić, bo majonez też ma sól) mieszam dokładnie pieczarki z żółtkami w misce, dodaję 1-2 łyżek domowego majonezu, odrobinę chrzanu i estragon
• nadziewam jajka
• przystrajam majonezem i odrobiną ketchupu... Wiem, że to brzmi jak profanacja, ale:
- pierwsze primo: ketchup zrobiłam sama jesienią z pysznych pomidorów
- drugie primo: nie wiem czemu, ale ta kropla ketchupu świetnie się komponuje smakowo
- trzecie primo: nie pytajcie mnie o przepis na ketchup, bo to było dawno i nieprawda :) przypomnę sobie jak go robiłam jesienią i wszystko zanotuję... :)
LEKKI MAJONEZ DOMOWY
Majonez robię od dawna, trochę na oko, zawsze inny ale technika robienia ta sama.
Do wysokiego naczynia wrzucam:
jajko ugotowane (pół-twardo lub twardo = warunkuje gęstość majonezu)
żółtko surowe
łyżeczkę musztardy (koniecznie prawdziwą Dijon!) - ilość musztardy jest bardzo ważna, więc lepiej dodać łyżeczkę i potem dołożyć trochę jeśli majonez będzie zbyt mdły
2 łyżeczki jogurtu (używam bałkańskiego) - jogurt dodaję jeśli chcę mieć lekki majonez
100-150 g oleju (rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron - musi być neutralny)
na końcu można dodać sok z cytryny (to też zależy od tego jakie smaki lubimy) i nie należy go dodawać przed spróbowaniem. Jogurt często wystarczy.
Moja ulubiona wersja majonezu jest z estragonem, który dodaję na końcu do połowy i jeszcze raz miksuję.
Kiedy wszystkie składniki są w naczyniu, używam rozdrabniacza - uruchamiam go dotykając dna naczynia i po 30 sekundach powoli unoszę nadal miksując, aż utworzy się idealna kremowa masa. Ten sposób jest bardzo prosty, szybki i daje idealną konsystencję.
April 5, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
2 comments:
nadziewane jaja sa pyszne w swojej prostocie
Przyznam się ,że uwielbiam jajka ale nadziewane to już różnie ;) Zależy czym. Pieczarkowe pewnie by mi smakowały :)))
W różnych "nadziewaczach" właśnie to jest najlepsze ,że jest 10000 różnych przepisów i każdy znajdzie coś dla siebie.
Post a Comment